luni, 21 martie 2016

Excluderile din Uniunea Scriitorilor de Ziua PoezieiMulte floricele-n corcoduşii albi, dar albine ioc să polenizeze; s-au răsucit intimidate la ieşirea din urdiniş, sub răsuflarea încă sibir-sovietică a ne-dezgheţului. Tocmai de Echinox, semn rău de an sterp. Vom importa, vasăzică, fructe şi poezie din Cuba lui Obama.
Tocmai de Ziua Mondială a Poeziei, să dai afară 9 poeţi din Uniune e ca şi cum ai scuipa pe UNESCO dintr-o ţară înapoiată, care şi-a desfiinţat Muzeul Literaturii cu tot cu Poetul Naţional.
(Lasă că nici prozatorii pierduţi nu-s de colea!)

Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona.

Bătălia pentru şefie s-a decis la USR când cu nelimitarea mandatelor, printr-o violare a Statutului contrară spiritului Revoluţiei din 1989 (nimeni nu mai poate deţine puterea pe viaţă!), care le-a dat scriitorilor Libertate. Tocmai de aceea, e mult tupeu în a-l exclude dintre scriitori pe revoluţionarul Florin Iaru, evocat şi în Orbitor 3 de candidatul nostru Nobel cum se lupta pe baricade, în aerul cu trasoare şi gloanţe, pentru o Românie euroatlantică, în care să ai curajul de a fi critic cu eşecurile, incuria, incompetenţa şi aroganţa demnitarilor.
Mai rea e însă stagnarea că Grupul pentru reforma USR riscă să nu fie urmat de massa Uniunii dacă nu iese din tribunal în stradă, să abordeze civic dezastrul Literaturii Române, compatibil cu al Istoriei Naţionale, căutându-se şi găsindu-se aliaţi pentru o reformă mai cuprinzătoare, una a patriotismului în postromânism:
 https://propinatiu.wordpress.com/2016/03/03/doua-tactici/

Altminteri, din perspectiva la popor, scriitorii sunt şi ei ca un fel de oameni, iar când ai alte păreri eu te şterg, golanule, dupe Facebookul meu! Ci mintea cea de pe urmă a românului e că,  dacă erau active civic ca unioniştii, monarhiştii sau Asociaţia 21 Decembrie, uniunile de creaţie salvau în postromânism Muzeul Literaturii şi poate erau adăpostite într-o aripă a Palatului Primăverii: