sâmbătă, 22 ianuarie 2022

De fapt, așa l-au cinstit pe Eminescu de ziua lui intelectualii români de pe ambele maluri ale Prutului! Abandonând și acest Contrafort

 Nu corupția, nu incompetența, ci neseriozitatea ne termină!

Vitalie Ciobanu, Fbk: Revista „Contrafort” își încetează apariția

Dragi prieteni, iubitori ai literaturii, anunțăm pe această cale că revista „Contrafort” își încetează apariția. Vă mulțumim că ați fost alături de noi, că ați susținut acest proiect, gândit ca un demers cultural independent, pus în serviciul culturii române, promovării spiritului critic autentic, descoperirii și încurajării talentelor literare din Basarabia. Mulțumim în mod special autorilor revistei – scriitori valoroși de pe ambele maluri ale Prutului – și colegilor din redacție, fără de care revista „Contrafort” nu ar fi reușit să reziste 27 de ani, adeseori în condiții grele și fără a avea siguranța la fiecare sfârșit de an că își va relua apariția în anul următor. A fost un proiect în care am pus mult suflet, efort intelectual și fizic, și suntem convinși că a meritat, că fiecare număr al „Contrafortului” a însemnat un stâlp de susținere a culturii naționale și un spațiu de afirmare pentru adevărații creatori într-un teritoriu urgisit de istorie.

Redacția „Contrafort”

*

Premierul bulgar Kiril Petkov respinge cererea Rusiei de retragere a trupelor NATO din Bulgaria şi România / Suntem un stat suveran și am ales să fim membri NATO

https://stire9.ro/stiri/analize/premierul-bulgar-kiril-petkov-respinge-cererea-rusiei-de-retragere-a-trupelor-nato-din-bulgaria-si-romania-suntem-un-stat-suvera-555432

***

Se știe că strategia distrugerii geniului eminescian stă în a-i ocoli Creația și a te preface că-l cauți în viața lui de ratat și de nebun. Onestitate până la niște derapaje impuse de editură. Trimitere la Dan C. Mihăilescu, ideea spurcată cum că Poetul Național ar fi un tip caragialesc ca Rică Venturiano. Titlul e și el impus, nu reflectă un studiu altminteri îngrijit. Jalnica subtilitate din final, de a folosi un subtitlu Antropomorfism, fără a o face totuși pe Veronica Micle găină. Gluma poem de chef s-a pus și într-un manual școlar, de către un critic notabil.

Cicisbeo descătușat. Mihai Eminescu în corespondenţa cu Veronica Micle

https://www.observatorcultural.ro/articol/cicisbeo-descatusat/

În fond, azi poezia Martei Petreu e mai populară printre pubintelectuali decât ar fi Lumină de lună. „Scriitoarea Marta Petreu a cîştigat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” OPERA OMNIA, pentru întreaga activitate, acordat de Primăria Municipiului Botoşani şi Uniunea Scriitorilor din România. Juriul a fost alcătuit din Nicolae Manolescu – preşedinte, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Mircea Mihăeș, Ioan Holban, Gabriela Gheorghișor și Vasile Spiridon.”

https://www.observatorcultural.ro/articol/marta-petreu-si-ileana-negrea-laureate-ale-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Precum sub ceaușism, vom regreta că se puteau citi mai multe liste de cărți de bune în lunile pandemiei din Epoca Iohannis-Cîțu. Ca la țară, când cu ciuma lui Caragea.

Vitalie Ciobanu

https://moldova.europalibera.org/author/vitalie-ciobanu/kkrmq

Schimbarea din strajă (Chișinău, Editura Hyperion, 1991)

Momentul adevărului. Antologie de eseuri românești contemporane, 1996

Frica de diferență. Eseuri și articole, 1999

Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova, 2005

Adolescentul miop, Liceanul Neascultător care a citit o mie de cărți bune, nu prea are vreun avantaj la noi, nici măcar la bac.  Consolare, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Totuși, nu toată cultura e gratuită, mai și plătești online, vreun documentar, vreo carte, vreo interpretare de maestru.

*** *** *** ***

După o lectură din filosofii Heidegger și Haendel.

Liber la pocnitori și petarde! AUR vrea să elimine restricțiile pentru materialele pirotehnice. Limita de deținere urcă la 100 kg

https://www.fanatik.ro/petarde-artificii-vandute-restrictii-minime-propunere-aur-19871093

CTP a numit numele partidului care se pregătește de război

https://www.money.ro/ctp-a-numit-numele-partidului-care-se-pregateste-de-razboi/

„Trezorierul PSD, Marius Iancu, a subliniat într-o discuție cu Europa Liberă că nu crede că publicul ar trebui să își dea seama când un articol este plătit de PSD.”

Comandă politică în PSD: nu dezvăluiți contractele cu presa. Avocații apără „opere confidențiale”
https://romania.europalibera.org/a/psd-contracte-presa-secret-avoca%C8%9Bii/31660090.html

*** *** *** *** *** *** *** ***

Marc Knobel: Actes anti-chrétiens en France, l’inquiétante réalité

https://laregledujeu.org/2022/01/20/38056/actes-anti-chretiens-en-france-linquietante-realite/

Le diocèse a précisé que les trois statues en plâtre dégradées, qui datent du XIXe siècle, «se sont fracturées en tombant» et «ne représentent pas de valeur patrimoniale».

Des statues de la basilique de Saint-Denis dégradées par un vandale

https://www.lefigaro.fr/faits-divers/des-statues-de-la-basilique-de-saint-denis-degradees-par-un-vandale-20220109

 Vandalisme : 3 statues de la basilique de Saint-Denis dégradées par un individu

https://www.connaissancedesarts.com/monuments-patrimoine/eglises-cathedrales/vandalisme-3-statues-de-la-basilique-de-saint-denis-degradees-par-un-individu-11168584/

 „As of early 2021, an estimated 321,000 people were working in the marijuana industry nationwide, according to a Leafly Cannabis Jobs report. And with states like Arizona legalizing adult use, that number is expected to grow.”

Scottsdale Community College Starts Marijuana Business Course

https://www.phoenixnewtimes.com/marijuana/scottsdale-community-college-starts-marijuana-business-course-12821249

 N-avem nici patinoar, nici arenă de tenis.

„Vechiul și delabratul patinoar al Bucureștiului fusese închis în noiembrie 2012...  ridicat în 1952 de Gheorghe Gheorghiu-Dej și rămas, peste decenii, singura arenă de gheață a unui oraș de 2 milioane de locuitori, caz unic în Europa. În afara Bucureștiului, nu există o metropolă europeană fără cel puțin un patinoar de competiție. Majoritatea au mult mai multe arene de gheață, multifuncționale. Sofia, de pildă, are 4 patinoare.”

Bucureștiul șochează: noul patinoar „Mihai Flamaropol” a expirat înainte să fie finalizat?!
https://www.gsp.ro/gsp-ro/gsp-special/investigatie-patinoar-mihai-flamaropol-bucuresti-652365.html

 *

Americanii nu știu ce să facă, după ce li s-a rescris istoria din suprainterpretări. Le-ar trebui consilieri ruși sau chinezi.

Ce vor face americanii cu statuia fostului președinte Theodore Roosevelt, considerată un simbol al rasismului
https://ziare.com/statuie/statuie-theodore-roosevelt-simbol-rasism-demontata-1721298

Theodore Roosevelt - Wikipedia
https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt

Russia's parliament will hold consultations next week on an idea to appeal to President Vladimir Putin to recognize two pro-Russian breakaway regions in eastern Ukraine as independent states, the chamber's speaker said on Friday.

Russian Duma chair calls to recognize Donbas independence from Ukraine
https://www.jpost.com/breaking-news/article-694173

E o tradiție subtilă. Marginalizate interbelic, Germania și Rusia au colaborat, inclusiv militar și tehnologic, două decenii înainte de a ajunge la Pactul Ribbentrop-Molotov. Mai rău e că europenii i-au lăsat pe americani în ofsaid și în Coreea, și în Vietnam, ba chiar și în războaiele din Irak, Siria și Afganistan, unde au jucat mai mult simbolic, unii deloc. În viziunea leninistă privind nimicnicia capitaliștilor, Putin mizează probabil pe ipoteza că, până și la agresarea unui mic membru NATO periferic, n-ar ieși conflict decât tot cu SUA, restul s-ar fofila să nu rămână fără gaze.

Petru Clej: Germania blochează livrarea armelor de proveniență germană de către Estonia, aliată în NATO, către Ucraina/ Fost ambasador al Estoniei în SUA: ”E ridicol și periculos”

https://www.g4media.ro/update-germania-blocheaza-livrarea-armelor-de-provenienta-germana-de-catre-estonia-aliata-in-nato-catre-ucraina-fost-ambasador-al-estoniei-in-sua-e-ridicol-si-periculos.html

 Mda, propaganda sovietică cincizecistă avea un clișeu: imperialiștii, și în primul rând imperialiștii americani, fac și dreg...

 Markus Söder verlangt Augenmaß bei Sanktionen gegen Russland. Die Ukraine sieht er nicht in der NATO und Nord Stream 2 möchte er in jedem Fall in Betrieb nehmen. Wenn nicht, könne es in Deutschland „sehr kalt“ werden.

„Russland ist kein Feind Europas“

https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/markus-soeder-russland-ist-kein-feind-europas-17744426.html

 Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie, mulți nechezoli (înlocuitori de intelectuali) cugetând cam prea sinucigaș autocritic în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***