luni, 21 octombrie 2024

După senzaționalul Referendum al Maiei Sandu, guvernul Ciolacu poate acorda Rep. Moldova, eșalonat, un împrumut nerambursabil de un miliard de euro, recuperat apoi de la UE

În Est, nu știi niciodată câte voturi sunt arvunite sau cumpărate, în Țară și chiar în Diasporă. Avea dreptate Eminescu să fie pesimist.

19 octombrie 2024, ora 20, preziua Referendumului din Republica Moldova. După ce chestiunea arzătoare la imagine, să nu fim rușinea Europei, a lipsit tot anul de pe agenda noastră politică și mai ales intelectuală, ajută oare, fie și în ultimul ceas, Maica România pe Fiica ei cea oropsită, Basarabia, să se apere de alterarea putinistă a alegerilor prin propagandă și prin mituire dovedită? Niet! G4m are pe primă pagină video „De la chirpici la stele”; Libertatea - „Alma Vii, satul săsesc din Transilvania readus la viață”; HotNews - „Majoritatea tinerilor din România aleg democrația, dar o parte susțin și un regim autoritar în anumite situații”, sub care e o poză parcă ilustrând o replică la propaganda rusă, cititorii grăbiți putând citi doar pancarta „Maia Sandu și UE - sărăcie și frig în fiecare casă!”: în Ziare.com e o știre „Primele arestări în Republica Moldova, după ce a fost dată în vileag reţeaua prin care oligarhul prorus Ilan Şor trimite bani de la Moscova”, ilustrată cu mutra lui Șor la cravată roșie; în Adevărul, unde face istorie post-Iorga botoșăneanul Zamfirache, mai ușor cade ochiul pe știrea că „Radu Mazăre a devenit tătic pentru a doua oară”; Cotidianul, unde colaborează geopoliticul Adrian Severin, n-are în pagină nimic despre Referendum. Nimic și pe Mediafax, la Ion Cristoiu. Mai nimic și în Newsweek, Revista 22 sau Dilema, spre deosebire de Observator Cultural, care are din 15 octombrie un editorial serios, „Republica Moldova înainte de alegeri” .

20 octombrie 2024, ora 13. Televiziunile știriste nu acordă toate atenție Referendumului pro UE. Doar profesioniștii de la TVRInfo dau și adresele secțiilor de votare din RO. Excelentă acoperire de la fața locului pe Euronews. Firește, și pe Europa liberă (RO, MD) sau DW. Live text și la Știrile ProTV. Ca primă știre, Referendumul apare (cu liveText!), la Digi24 și A3. În schimb, se comportă ca niște garsoniere RomâniaTV, RealitateaTV și B1TV, ocupându-se de mărunțișuri curente. Presa online încă nu s-a trezit bine și se comportă ca și cum ar fi dirijată de la un singur buton, pe care scrie „Basarabia nu e România”. Adică parc-ar fi azi niște alegeri în Serbia sau în Georgia. G4m are în prim plan o achitare a lui Tăriceanu; Libertatea, un atentat de la Sf. Gheorghe din 1984; HotNews, vânzările Tesla și Dacia în RO (!); Ziare.com, proiectul de țară ciolac; Newsweek, Omul de Neanderthal (!), Ziariștii, cazul Elisabeta Lipă (nimic despre Basarabia), Revista22 e oricum în paragină, dar găsim pe Contributors analize bine informate privind manevrele putiniste... Subiect al zilei, referendumul e doar în Mediafax (live text), Spotmedia (cel mai bine detaliat topic), Cotidianul, Podul, De fapt și Republica... Inutil de scanat tot spectacolul webar. Concluzia rămâne că alegătorul basarabean nehotărât nu este supus în 20 octombrie la prânz niciunei influențe mediatice din RO, cum ar fi măcar re-etalarea avantajelor de a fi în UE!

Firește, spre seară, televiziunile se vor reorienta, e rost de audiență. Excelentă acoperire la Digi24 (cu trimiși la Chișinău) și TvrInfo. Apoi, în maxima tensiune a numărării voturilor pentru Referendum, doar filme și reluări, nimic pregătit, nici măcar la televiziunea de stat! Mai trist, la o televiziune de peste Prut, se dă un film despre Marilyn Monroe, dublat în limba lui Lenin! Cât despre biata presă, după ce s-a dat stingerea la miezul nopții, n-au mai avut Live-text decât portalurile G4media (Ioana Câmpean), HotNews (Adrian Cochino, Dan Duca) și Libertatea (basarabeanul Ion Gaidău).

 În ce privește politicienii, Iohannis pare să se fi resemnat cu eticheta de președinte-dezertor, inclusiv cu explicația extremiștilor cum că fiindcă-i de altă etnie, iar Ciolacu tocmai azi, de Referendumul Maiei Sandu își lansează programul de guvernare, pe când Simion degeaba cheamă pe Fbk la votat pro-UE, dar nu și pro-Maia, pentru că n-or să facă integrarea europeană a Republicii Moldova ai lui Stoianoglu, Voronin și Dodon.   

Pe Facebook, pubintelectualii, cei influenți, singurii care contează, se fofilează ca de obicei, 4 din 5 ori au zi de tăcere, ori cel mult expun ce nouă carte mai au de vândut sau pe unde colindă. Sunt și câțiva, unul din cinci, cu sfaturi sau urări către basarabeni.

De istorie e însă gafa că așa cum și-a programat tocmai pe azi 20 octombrie 2024 Ciolacu lansarea de proiect, nici suprema emisiune intelectuală garantată 100% n-a ales ceva despre România Regală Mare sau măcar despre demitizările istorice Boia-Schmitt, ci dilema de extremă urgență: „Mișcarea legionară este fascistă?”: 

Ediţia emisiunii Garantat 100%, difuzată duminică, 20 octombrie, la #TVR1, când invitatul lui Cătălin Ştefănescu a fost istoricul Cristian Manolachi. https://www.youtube.com/watch?v=fg5An2vIr64&list=PLxO8-C91Lp910U_DYIQQegnHcitIIT9S8

Rămâne în istorie și abordarea acestui moment dramatic în Adevărul. Are dimineața ca prim plan un trident conținând Kamala Harris 60 de ani, Referendumul (cu o știre panicardă: „Ce spun cei care stau la cozi la secțiile de votare din Rusia pentru scrutinele moldovene: Rusia este mamă noastră. Rusia este totul”) și obișnuita de ani de zile demitizare a istoriei Neamului Românesc, un material băgat azi-noapte, mană cerească pentru postacii antiromâni de peste tot, dealtfel imediat pe fază. Un intelectual african s-ar mira de înapoierea țării din nordul Bulgariei, cu fost premier Dăncilă și viitor președinte Ciolacu, în această problemă a mizeriei post-fanariote în contextul distrugerilor aduse de invaziile rusești, intelectualii noștri lăsând ca singură ipoteză tacită cititorului doar oarecum... inferioritatea rasială, „celula nu rezistă”, în loc să fie invocată cu inflexiuni woke bestialitatea imperialismului și colonialismului.

20.10.2024 05:45 Remus Florescu: „Se culcă în vizuini subpamântene îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată”. Țara Românescă, în secolul 18, un paradis în mizerie
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/se-culca-in-vizuini-subpamantene-imbracati-in-2395865.html
 

*

”Avem probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi, dimensiunea fraudei e fără precedent”, a declarat președinta Maia Sandu.

21 10 2024 01.30: Maia Sandu: Fraudă fără precedent. Nu vom renunța să apărăm democrația

https://www.report.md/stiri-online/maia-sandu-frauda-fara-precedent.-nu-vom-renunta-sa-aparam-democratia-69164

09 10 2024 Susținătorii lui Șor, cu carduri MIR de la blocul [electoral, Pobeda] Victoria, s-au trezit cu datorii

https://www.ipn.md/ro/sustinatorii-lui-sor-cu-carduri-mir-de-la-blocul-7965_1107895.html

Văzând dimensiunea opoziției putiniste de la Chișinău, nici n-am curajul să mai citesc cum s-a votat la Bălți, unde își are fugarul Ilan Șor Pobeda aia!!

„După numărarea a 300.000 de voturi din cele 361.000 exprimate în Chișinău, datele arată că 55,8% dintre alegători au spus DA, iar 44,2% au spus NU aderării la UE. ”

„Rezultate finale municipiul Bălți. Alexandr Stoianoglo a ieșit câștigător în municipiul Bălți, al doilea oraș ca mărime din Rep. Moldova, cu 34,15 la sută din voturi, fiind urmat de Maia Sandu, cu 21,11... În cazul referendumului, 70,58 la sută s-au pronunțat împotriva modificării Constituției în vederea aderării la UE.”

21 10 2024 01.30:  Rezultate parțiale la alegerile din Republica Moldova: Maia Sandu conduce în primul tur al prezidențialelor / Aproape 54% dintre alegători au votat „NU” la referendumul pro-UE, dar diaspora nu a fost numărată / Reuters: „Un șoc pentru guvernul pro-european” / Numărătoarea în timp real și reacțiile
https://hotnews.ro/rezultate-alegeri-republica-moldova-primele-rezultate-date-publicitatii-in-scurt-timp-1817242

„16.014 voturi au fost exprimate în Transnistria. Alexandr Stoianoglo a ieșit învingător, cu 35,41 la sută din voturi... În cazul referendumului, după procesarea a 90 la sută din procesele verbale, 62,63 la sută din alegătorii din Transnistria au ales NU, iar 37,37 la sută DA.”

21 10 2024 02.00 Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, spre turul doi. Referendumul, în suspans

https://www.libertatea.ro/stiri/alegeri-prezidentiale-moldova-2024-rezultate-referendum-uniunea-europeana-5053140#rro-livetext1

21 10 2024 01.30:  Ungheni și Cahul, două orașe care au beneficiat de cele mai multe proiecte UE, au votat NU la referendum

https://www.zdg.md/stiri/ungheni-si-cahul-doua-orase-care-au-beneficiat-de-cele-mai-multe-proiecte-ue-au-votat-nu-la-referendum/

 *

20.10.2024, ora 23:22 Alegeri în R. Moldova: Maia Sandu, pe primul loc, la diferență mică față de cel cu care va merge în turul doi. Referendumul pare că a fost respins - rezultate parțiale

https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/alegeri-si-referendum-in-r-moldova-live

Cam la aceeași oră, și stăpânii de la DW au vestit urbelor și orbilor eșecul referendumului basarabean. Literar, oricum analiza literară se înfiora la gândul că „țara lui Hitler și a lui Nehammer”, cum îi zic tiriștii Austriei, dacă a ținut ea cu cinism RO la poarta Schengenului, ar fi priponit și MD la gardul UE pentru un zâmbet putinist.

„Moldovans appeared to have rejected plans for the former Soviet republic to add its goal of joining the European Union to the constitution, the results from 70% of ballots in the country's referendum showed on Sunday evening.”

20.10.2024, 23:30 Moldova says 'no' in vote on joining EU: partial results

https://www.dw.com/en/moldova-votes-no-in-referendum-on-eu-partial-results/a-70544401

 Mari pesimiști și la RFI.

21 10 2024, 01:48 Élections en Moldavie: la présidente Sandu en tête mais mise à mal par le «non» au référendum sur l'UE

https://www.rfi.fr/fr/europe/20241020-moldavie-la-pr%C3%A9sidente-maia-sandu-en-t%C3%AAte-au-premier-tour-des-%C3%A9lections

 Totuși, UE n-o va părăsi pe marea doamnă Maia Sandu, deci nici Republica Moldova, doar pentru un referendum căzut dar inteligent formulat, ca test preliminar privind doar modificarea pro-UE a Constituției, iară nu ca decizie de aderare UE versus Moldexit spre Evrasia! Multă mare presă occidentală îi dă tribună să acuze.

 Moldova president says 'pro-Putin criminal groups tried to buy 300,000 votes': Polls show backing away from the EU and towards Russia

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13981163/Moldova-president-says-pro-Putin-criminal-groups-tried-buy-votes.html

 Moldavie : le « non » à l’adhésion du pays à l’UE en tête, la présidente Sandu dénonce « une attaque sans précédent contre la démocratie »

https://www.lemonde.fr/international/article/2024/10/21/moldavie-le-non-a-l-adhesion-du-pays-a-l-ue-pointe-en-tete-la-presidente-sandu-denonce-une-attaque-sans-precedent-contre-la-democratie_6357047_3210.html

 Excelent informată și tocmai de aceea prudentă chiar cu noi ăștia din Est, presa serioasă!

October 21, 2024 12:03 am CET. Moldova’s EU dream hangs in balance as referendum result narrows. President Maia Sandu blamed “criminal groups, working together with foreign forces” for the knife-edge nationwide ballot on EU membership.

https://www.politico.eu/article/moldovas-eu-referendum-electoral-commission-voters-eastern-europe-nation-ballot/

*

Ei, au mai trecut Prutul și alții! Petru Clej, Sorin Ioniță, Cosmin Prelipceanu...

20 10 2024 România, dezinteres total pentru alegerile și referendumul crucial din R.Moldova / Bucureștiul are un singur observator la acest eveniment istoric: pe Dan Barna. USR îl îndică drept principal vinovat pe Marcel Ciolacu, sponsorul rusofilului Ivan Ceban

https://podul.md/articol/1437/romania-dezinteres-total-pentru-alegerile-si-referendumul-crucial-din-rmoldova-bucurestiul-are-un-singur-observator-la-acest-eveniment-istoric-pe-dan-barna-usr-il-indica-drept-principal-vinovat-pe-marcel-ciolacu-sponsorul-rusofilului-ivan-ceban

„...politologul Radu Carp - profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București - a ținut să sublinieze faptul că Rusia a dus intenționat, de-a lungul timpului, o politică de sărăcire a celui de-al doilea stat românesc, pentru a-l îndepărta de România și, per ansamblu, de Europa.”

19 10 2024 Radu Carp pune punctul pe i în pragul referendumului: "Republica Moldova a fost sărăcită intenționat de Rusia". Politologul subliniază motivul pentru care politica rușilor a avut ca scop sărăcirea R.Moldova

https://podul.md/articol/1431/radu-carp-pune-punctul-pe-i-in-pragul-referendumului-republica-moldova-a-fost-saracita-intentionat-de-rusia-politologul-subliniaza-motivul-pentru-care-politica-rusilor-a-avut-ca-scop-saracirea-rmoldova

 Rea prevestire, doar 203 vizite la interviul Radu Carp, după prima zi.

19 10 2024 Șansa europeană a Republicii Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=059jdmxYN6c

 România nu e primită în Schengen, dar va fi criticată copios că nu ajută suficient Republica Moldova, cum RFG ar fi ajutat într-o asemenea situație RDG.

17 10 2024 Sute de cetățeni moldoveni au fost antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului din Republica Moldova, potrivit autorităților de la Chișinău. Ei au fost instruiți pentru lupte de stradă cu poliția și provocarea de mișcări în masă cu ajutorul dronelor cu explozibili și dispozitive incendiare / Instructorii sunt ruși afiliați la gruparea Wagner

https://www.g4media.ro/breaking-sute-de-cetateni-moldoveni-antrenati-in-rusia-serbia-si-bosnia-pentru-rasturnarea-guvernului-ei-au-fost-instruiti-pentru-lupte-de-strada-cu-politia-si-provocarea-de-miscari-in-masa-cu-ajut.html

 Pe scurt, Occidentul reproșează României politice și intelectuale că stă degeaba.

„Nu există un plan B”. Cum se vede momentul electoral crucial din Republica Moldova în New York Times și Politico

https://hotnews.ro/nu-exista-un-plan-b-cum-se-vede-momentul-electoral-crucial-din-republica-moldova-in-new-york-times-si-politico-1815066

 Din perspectivă UE, rușinea pentru ce se întâmplă peste Prut cu propaganda deșănțată a vechiului imperiu e mai mult a României, care aproape că nu face nimic! Clasa politică de la București nu vede mare lucru de administrat cum știe ea, iar cea intelectuală se călăuzește după o istorie bazată pe demitizări masochiste, din care nu rezultă nicio obligație. În fine, presa noastră e prea... știristă ca să aibă măcar corespondenți permanenți la Chișinău.

18 10 2024 Dorin Popescu: Republica Moldova. Cine rămâne acasă rămâne și în lesă
https://www.contributors.ro/republica-moldova-cine-ramane-acasa-ramane-si-in-lesa/

 ... Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituții din subordine, în perioada sept. 2023-oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro). Adică 11% din întregul buget pe 2024. Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023. Adică în 15 ani. În trecut, premierul Marcel Ciolacu cataloga această procedură ca fiind una „penală”....

Pușculița electorală de 13 miliarde de euro a guvernului, folosită fără discernământ. Cristian Pîrvulescu: „Suntem pe un drum ce merge spre prăpastie”

https://www.libertatea.ro/stiri/pusculita-electorala-de-13-miliarde-de-euro-a-guvernului-folosita-fara-discernamant-cristian-pirvulescu-suntem-pe-un-drum-ce-merge-spre-prapastie-5047477

 În mod dubios, politicienii din dreapta Prutului aproape că trec sub tăcere o astfel de știre. N-au nicio inițiativă personală proprie a lor, deși guvernul Ciolacu se bucură de bani mulți.

10 10 2024 Anunț istoric: UE oferă Moldovei asistență financiară în sumă de 1,8 miliarde de euro
https://info1.md/anunt-istoric-pentru-moldova-ue-ofera-moldovei-asistenta-financiara-in-suma-de-18-miliarde-de-euro/

 Miștoul ăsta vine după ce într-un fel de Ialtă 1992, Kremlinului i s-a lăsat zonă de influență spre Serbia ca să slobozească în schimb Republicile Baltice, necesare apărării Germaniei reunificate.

19 10 2024 Deciding Moldova’s European future. Sunday’s results will show whether the country’s efforts to avoid their own ‘Brexit moment’ will succeed.

https://www.politico.eu/article/movolda-europe-future-polls-ukraine-rusiia/

 ?! 11 10 2024 Hrebenciuc și „Ciordache” ar fi pus la cale „puciul electoral” de la CCR. „Guzganul rozaliu“ ar coordona din umbră campania lui Ciolacu

https://ziaristii.com/video-mafia-politico-imobiliara-din-familia-psd-istei-laura-vicol-ciorba-jefuieste-sute-de-romani-afacerea-nordis-o-teapa-de-milioane-de-euro-apartamentele-platite-in-avans-au-fost-vandute-la-doi/

 Semnificativ pentru ce mai e Fbk, după o zi, această postare, bună, rea, a ziaristului de investigație Cornel Ivanciuc nu avea decât 250 reacții, 43 comentarii și 222 distribuiri.

 ?! Un cancan pt fact-checkeri: „Marcel Ciolacu a locuit cu chirie sau are proprietate imobiliară cumpărată de la Nordis? Sau nu e chiar cumpărată-cumpărată ci făcută cadou-cadou de deputatul Laura Vicol? Are legătură numirea Laurei Vicol la șefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților cu această mocăciune făcută premierului? Femeia de succes Sorina Docuz, despre care Marcel Ciolacu a admis că o cunoaște “dar normal”, adică nici sus, nici jos, sus însemnând la etajul 9 iar jos la 7, are și ea un apartament la Nordis, de unde se deduce că locuiește regulat, împreună cu premierul, la etajul 8?”, a notat ziaristul pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui Ivanciuc, dacă e așa cum se bănuiește, scandalul Nordis riscă să deraieze cursa electorală a lui Ciolacu.”

11 10 2024 Bombă Marcel Ciolacu și Sorina Docuz au case de la Nordis? Replica Guvernului
https://www.cotidianul.ro/bomba-marcel-ciolacu-are-casa-de-la-nordis/

 Cum începuse USR-ul cu miniștri nejurând pe Biblie și ferindu-se de Tricolor, e de mirare că n-a scăzut imediat cât REPER-ul. Și mai sunt și niște concluzii după victoria lui Tuță asupra lui Clotilde în Sectorul nomenclaturii și securității.

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a participat la Sfânta Liturghie de la Iași: „Să fim uniți pentru a face din România o țară bună”

https://www.gandul.ro/politica/elena-lasconi-candidata-usr-la-prezidentiale-a-participat-la-sfanta-liturghie-de-la-iasi-sa-fim-uniti-pentru-a-face-din-romania-o-tara-buna-20328120

 Pentru numeroși nostalgici, a avea Primă Doamnă inginer chimist e cum ar reîntineri ei ca-n filmele de mare popularitate.

„Ea are o licență în chimie și activează ca inginer, fiind implicată în administrarea afacerii familiei, unde soțul ei deține 55% din firmă.”

16 06 2023 Viața discretă a liderului PSD. Cine este Roxana, soția lui Marcel Ciolacu, și de ce nu locuiesc împreună
https://evz.ro/viata-discreta-a-liderului-psd-cine-este-roxana-sotia-lui-marcel-ciolacu-si-de-ce-nu-locuiesc-impreuna.html

 Întrebarea e în ce municipiu se pregătește a treia escrocherie de acest tip.

Nordis, copie după escrocheria „Radisson”, în care țeparii au ajuns la închisoare. Ce s-a ales de banii păgubiților: „Rețeta este aceeași”

https://www.libertatea.ro/stiri/cazul-nordis-copie-dupa-escrocheria-radisson-in-care-teparii-au-ajuns-la-inchisoare-ce-s-a-intamplat-cu-banii-pagubitilor-reteta-este-aceeasi-5044673

 De observat că nu avem o condamnare vehementă a practicilor Nordis, ci o înfocată chemare la unirea dezvoltatorilor în contra birocrației, care... va spori controalele!

„Nu există o asociaţie puternică a dezvoltatorilor imobiliari. Ce se va întâmpla este că birocraţia va folosi această ocazie pentru a-şi întări puterea, pentru a interveni în limitarea avansurilor, în limitarea posibilităţilor de afaceri în domeniul respectiv.”

17 10 2024 Dan Șucu, despre „schema Nordis” Patronul Rapidului cere acțiune: „Atenție! Noi, oamenii de afaceri, trebuie să ne apărăm”

https://golazo.ro/dan-sucu-rapid-nordis-birocratie-113499

Am presupus că prosperitatea Republicilor Baltice, chiar a României, au consecințe electorale. sau ce minuni văd basarabenii în Occident. Ne-am gândit toți tot timpul că Referendumul nu poate fi periclitat decât de o participare slabă la votAm uitat că nu numai politicienii sunt coruptibili, ci și victimele lor!  

*** ***

Precum sub ceaușism, vom regreta timpul pierdut la spectacolul corupției, incompetenței, nesimțirii și inculturii. Măcar acum știm că a fi incult după globalizarea webară e o opțiune a pământeanului.

 Necititorii noștri mai agresivi, nu se mulțumesc pe rețele cu a-l ironiza, că iar n-a luat Nobelul, pe Mircea Cărtărescu, ei se iau și de câștigătoarea Han Kang, deși i-au fost traduse mai multe cărți. De observat că romane cu rețetă de bestseller, ca „Vegetariana”  am dat și noi, dar încă nu avem, despre înscenarea teroristă din 1989 sau despre mineriadă, un roman dur, expresionist, impresionant, ca „Disecție” („Human Acts”, reprimarea sângeroasă a revoltei studențești din Gwangju, mai 1980).

 Incultura generează nesimțire și, mai dureros,  incapacitate de a vota eficient în propriul interes.

„Un mesaj publicat pe un cont pe rețeaua socială X, creat cu numele scriitorului Mircea Cărtărescu, anunța că acesta a câștigat premiul Nobel pentru literatură...”

Mircea Cărtărescu, ținta unei farse înainte de Nobelul pentru Literatură: „Am câștigat premiul. Mulțumesc”.

https://www.antena3.ro/actualitate/mircea-cartarescu-tinta-unei-farse-inainte-de-nobelul-pentru-literatura-am-castigat-premiul-multumesc-reactia-scriitorului-724112.html

Delia Budeanu - Live, Ed Vremea 2008

 - Jurnal. Rațiune și sensibilitate, Ed Curtea Veche, 2024

 „On October 9, the site suffered a DDoS attack that turned out to be linked to a full-on data breach in which hackers stole and leaked the account information of a reported 31 million users.”

16 10 2024 The Internet Archive is even more essential than I realized
https://www.fastcompany.com/91208935/internet-archive-outage-breach-wayback-machine

Consolare în toate, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

De când asist la acest măcel sălbatic pornit în Est, apoi și în Levant, de netolerat în secolul XXI al super-tehnologiilor, citesc din Armand Hrestic - Războiul Sfânt (vol. I-IV), un fel de Lev Tolstoi - Război și Pace, cu naratologie încâlcită din proiect să te plictisești de la Joyce și Musil până la Pynchon și să abandonezi.

https://ro.scribd.com/document/665947520/Armand-Hrestic-R%C4%83zboiul-Sfant-Volumul-1-2-3-4

http://propinatiu.ro/carti

 *** *** *** ***

Sistemele de represiune vor profita de AI pentru a controla tot ce mișună neconvenabil pe net sau în eter, întocmind cu celeritate dosarele incomozilor.

Unele idei, expresii sau chiar simple cuvinte vor fi scoase din uz.

Deja intelectualitatea pățită cu reacții prompte de la grupuri de veghe organizate se autocenzurează (!) ca sub comunism înainte de a-și tasta opiniile.

23 09 2024 Yuval Noah Harari: Lipsa de aliniere: de ce ar trebui să se teamă dictatorii de IA

https://www.contributors.ro/lipsa-de-aliniere-de-ce-ar-trebui-sa-se-teama-dictatorii-de-ia/

 China a lansat un atac informatic asupra marilor companii americane de telecomunicații. Au fost vizate sistemele de interceptare a convorbirilor telefonice

https://www.g4media.ro/china-a-lansat-un-atac-informatic-asupra-marilor-companii-americane-de-telecomunicatii-au-fost-vizate-sistemele-de-interceptare-a-convorbirilor-telefonice.html

În general, cine piratează cărți, le stochează ca un hârciog, fără a le mai citi. Ar fi prea multe! Paguba e în acest sens neglijabilă. Revoltător s-ar părea a fi doar miracolul demitizant că din atâția miliardari de pe planetă nu s-a găsit niciunul să se ofere să plătească insignifianta... consumație, să fie primită pomana de sufletul victimelor colaterale recente. Desigur, șmecherul se descurcă cu atât mai bine cu cât poolimea e mai defavorizată mental, e firesc.

Pirate library must pay publishers $30M, but no one knows who runs it
https://arstechnica.com/tech-policy/2024/09/pirate-library-must-pay-publishers-30m-but-no-one-knows-who-runs-it/

Antarctica is ‘greening’ at dramatic rate as climate heats

https://www.theguardian.com/world/2024/oct/04/antarctic-plant-cover-growing-at-dramatic-rate-as-climate-heats

*** *** *** *** *** *** 

Să se demareze investigații Snoop și să se bage și la noi în parlament.

Coreea de Sud va incrimina vizionarea sau deținerea de deepfake-uri cu conținut sexual explicit

https://www.g4media.ro/coreea-de-sud-va-incrimina-vizionarea-sau-detinerea-de-deepfake-uri-cu-continut-sexual-explicit.html

 ‘We fear Gaza will be forgotten’: Palestinians despair as focus shifts to Lebanon. People and aid workers in the strip say ‘no one is talking about’ the bloodshed there and ceasefire hopes are receding

https://www.theguardian.com/world/2024/oct/13/fear-gaza-forgotten-palestinians-despair-focus-lebanon

 „The United States said on Sunday it will send U.S. troops to Israel along with an advanced U.S. anti-missile system, in a highly unusual deployment meant to bolster the country's air defenses following missile attacks by Iran.”

US to send anti-missile system and troops to Israel, Pentagon says

https://www.reuters.com/world/us-send-anti-missile-system-israel-says-pentagon-2024-10-13/

 How Israel’s Army Uses Palestinians as Human Shields in Gaza. Israeli soldiers and Palestinian former detainees say troops have regularly forced captured Gazans to carry out life-threatening tasks, including inside Hamas tunnels.

https://www.nytimes.com/2024/10/14/world/middleeast/israel-gaza-military-human-shields.html

 North Korea to send 10,000 troops to help Russia’s war in Ukraine, Zelensky warns

https://time.com/7094312/north-korea-troops-russia-ukraine-war-zelensky/

Nearly 11,000 north korean troops in russia preparing to enter the fight says Ukraine’s spy boss
https://www.twz.com/news-features/nearly-11000-north-korean-troops-in-russia-preparing-to-enter-the-fight-says-ukraines-spy-boss

 Stray dogs are eating the dead in the streets of northern Gaza, emergency services chief says

https://edition.cnn.com/2024/10/16/middleeast/israeli-incursion-northern-gaza-stray-dogs-eating-bodies-intl/index.html

 17 10 2024 B-2 Spirits Just Sent A Very Ominous Message To Iran. The B-2's strike on Houthi weapons bunkers was about sending a dire message that only the stealth bomber could send.

https://www.twz.com/air/b-2-spirits-just-sent-a-very-ominous-message-to-iran-that-only-they-can

20 10 2024 Harris goes to church, highlighting the absence of religion in the 2024 campaign. In an increasingly secular country, Kamala Harris and Donald Trump are highlighting their personal faiths less than other recent candidates.

https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/harris-goes-church-highlighting-absence-religion-2024-campaign-rcna176045

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***