joi, 21 aprilie 2016

Palatul Societăţii Civile ridicat de Firea sau Predoiu din recunoştinţă


Politicienilor de partid, în primul rând din PSD, încă nu le vine să creadă că mai eficienţii politicieni civici, care nu trec prin validarea electorală, nu sunt supravegheaţi tabloidic şi au nu numai drept la finanţare externă ci şi privilegiul transparenţei facultative, dovediră forţa unui uragan, reuşind s-o elibereze pe poeta Firea de coşmarul unei concurenţe nu cu prozatorul Turcescu ci cu filologul Munteanu, încercat luptător antibolşevic pentru Punctul 8 de la Timişoara, martir al Mineriadei Iliescu-Roman, rezistent la denigrări masive, dar vulnerabil la procesele de intenţii pentru că n-a avut inspiraţie să proiecteze şi să compună un bestseller gen Humanitas sau Polirom despre postromânism şi consecinţele acestuia, între care stagnarea României, împăcarea cu câtă dezvoltare i se alocă din Vest, neinvestindu-se vreodată 5% din pib pentru educultură, pentru tineret şi viitor, dând şi un răspuns ferm curioşilor dacă e sau nu legionar, respectiv turnător securist.
Esentialul fiind ca s-au evitat pe termen lung, prin eficientul linşaj mediatic, dezbateri cu cifre triste, ascunse cetatenilor de norul tabloidic:

Întrebarea de start a conferinţei de presă de la colţul de cotitură era, dar nu s-a pus, dacă PNL (sau chiar preşedintele liberal) a avut meciuri cu ambasadele sau cu ştabii UE, fiindcă e greu de crezut că nişte luptători ca Blaga, Predoiu ori Quintus s-au speriat de contestatarii exprimaţi doar prin presă, nesusţinuţi serios de PSD, de Stradă sau de alte partide reunite în vreun front popular antifascist, câtă vreme nici legionarismul clientului nu era validat juridic şi nici CNSAS-ul nu se pronunţase despre securistul turnător Munteanu nici cât deliciosul poet Mircea Dinescu despre poetul creştin Cezar Ivănescu!
N-au fost însă ştiri despre ingerinţe externe. Deci, logic, mai degrabă tensiunea retragerii a fost declanşată de pretendenţii la candidatură din PNL, care au exploatat în interes propriu protestul civic, ajungându-se la interese comune de te miri cine cu cine, inclusiv GDS lângă A3, daca sondezi jocul Raeţchi de la Sectorul 5, binecunoscut moralist al societății civile, cu Tineri în Acțiune și cu Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului:

Sub muşcătură, PNL riscă astfel să ajungă un fel de PNŢcd, terminându-se definitiv cu privirea spre trecutul regal. România epocii globalizării nu are, vasăzică, decât vreo 26 de ani, a fost descălecată când l-a pupat în direct unul gras pe Iliescu la teveul Revoluţiei lui Brateş, intelectualitatea rahitică ceauşistă fiind incapabilă-n libertate să genereze ulterior unionism, monarhism sau antibolşevism, mulţumindu-se comod doar cu traduceri şi cu a se specializa în semnalarea de derapaje, parcă nici n-ar fi auzit de la iluminişti şi narodnicişti de Luminarea Poporului.
Iliescu! Iliescu totdeauna câştigă. Pe multiple planuri. Toată artileria intelectuală contra PNL! Firea va urma pe Oprescu nu ca independentă ci ca membră PSD. Mai nou, nu se mai zice „intelectuali băsişti‟, ci „intelectuali soroşişti‟. Masile vor rămâne cu impresia că deranja pe toţi un presupus fanatic incoruptibil capabil să demoleze Cathedral Plaza, deci gruparea naţionalistă a lui Diaconu poate intra în parlament, iar în procesul Mineriadei, ba chiar în al Contrarevoluţiei Teroriste, va fi greu să mai fie necăjit cineva după câte s-au scris despre pericolul Munteanu, demascat de Manolescu, CTP, Cristoiu, Pora, Cartianu, Mărieş, Cristian Preda, Boştinaru, Petre Roman, Mungiu-Pippidi, Ioniţă, Tăriceanu, Mirel Palada şi mulţi alţi prestigioşi formatori de opinie, precum şi de delatori care l-au cunoscut intim.

Acum soarta Capitalei ameninţate a cădea complet în ghearele mogulilor PSD-ului depinde de capacitatea liberalilor de a se reinventa, ajutaţi de Ciucu să capteze voturi civice şi chiar de Marian Munteanu să nu piardă în favoarea naţionalistului Diaconu electoratul orfan nehotărât.
Ca sa recâştige tineretul, lovit recent de iniţiativa liberală cu darea în plată, Predoiu trebuie mai întâi să ia incognito la întrebări băncile, dacă mai dă vreuna ca înainte împrumuturi Prima Casă ori i se răspunde peste tot că s-au epuizat fondurile!
Totodată, trebuie să-şi apropie, măcar din fierbinte recunoştinţă, onegheurile, a căror putere s-a dovedit devastatoare:
Dealtfel era şi momentul ca Bucureştiul să se împodobească imobiliar, din respect pentru democraţia durabilă şi sustenabilă, cu un Palat al Societăţii Civile, cum statul are unul al miniştrilor şi altul al aleşilor. Pentru economie, Predoiu s-ar putea întrece cu Firea în a promite achiziţionarea de către primărie a controversatului turn Cathedral Plaza şi amenajarea sa ca Palat al Societăţii Civile, multe onegheuri putând păţi, dacă încă n-au păţit-o, ca uniunile de creaţie, să fie evacuate cu portărei din sedii.

Drumul spre occidentalizarea Capitalei însă continuă. Mezzo TV si Museum Channel, mai ales Arte TV şi RAI 5 gratuit şi obligatoriu în reţelele de telecablu, să vază şi poporul Intelectuali, nu doar băşcălie! Reconstituire cum a fost TVR Cultural. Biblioteca Naţională finanţată cât a Franţei. Muzeu de Istorie funcţional, un TVR Didactic în slujba Diasporei, noul Muzeu al Literaturii şi, poate, mansardele memoriale bucureştene Eminescu, Iorga şi Eliade, fie şi în postromânism.

La Commedia è finita! Deci literar rămânem din serialul „Candidatul PNL‟ cu două expresii memorabile. Prima, a lui CTP, e demnă de inventivitatea Scânteii Brucan 1946 sau de Adevărul 1990, corcitură revoluționaro-securistoido-legionaroido-șmenară
A doua vine de la distinsa doamna Pora şi, culmea, se poate proba imediat, partidul-moluscă: http://revista22.ro/70253260/efectul-munteanu-asupra-partidului-molusc.html
Elasticitatea doctrinara PNL a mers într-adevăr de la Munteanu la polul diametral opus, la Ciucu, un contributor al platformei Tismăneanu:

Numai la debarcarea lui Dumitru Mazilu de pe tab, când l-a contestat în 12 ianuarie 1990 pe Iliescu, a mai funcţionat linşajul mediatic cu atâta precizie şi amploare ca în 19-20 aprilie 2016!
Până pe 19, Golanul golanilor Pieţii Universităţii era un criptolegionar periculos. Pe 20, a devenit însă peste noapte un odios turnător securist şi măgurean, ameninţat cu CNSAS-ul, ploua de peste tot halucinant cu delaţiuni şi extrase din presa fesenistă 1990!
Schimbarea unghiului de atac a venit pesemne de la stagnarea că lista celei mai prestigioase formaţiuni civice contestatare nu afişa în 19 seara decât vreo 200 semnături, mult mai puţine decât ale unui candidat de sector http://revista22.ro/70253277/chiar-vrei-s-ne-ntoarcem-la-ideologiile-care-au-fcut-ravagii-n-europa-secolului-xx.html
(Vor mai fi fost şi altele, ale unor tovarăşi de drum nu prea doriţi, ca avocatul Sergiu Andon de la Adevărul 1990-1991, celebru prin diversiunea cu fir-ai al naibii, Majestate!)
Cum autoelitele evită Luminarea Poporului, părăsind masile priponite în semiîntunericul tv, iar istoria se predă pe bază de... competenţe nu pe bază de lecturi de cărţi bune, a fi securist o fi mai puţin abstract decât a fi legionar în mintea electoratului!

Din fericire, lupta dintre politicieni cu recurs la CNSAS nu are cruzimea celei dintre scriitori cum i s-a întâmplat contracandidatului Cezar Ivănescu la Uniune:
Totuşi, lupta de idei nu e bine să înceteze vreodată. Deşi oricum primar va fi poeta Firea şi poate că va fi generoasă, primind în Palatul Societăţii Civile onegheurile rămase fără sedii, la Uniune ar trebui epuraţi de către Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere toţi membrii care poate mai cred că un personaj de temperamentul lui Munteanu poate n-ar fi pierdut, ca administrator, nici Sediul istoric, nici Muzeul Literaturii Române:
De asemenea, trebuie să plece toţi cei cărora încă le mai stârneşte milă normalitatea că în timp ce candidatul liberal de azi încă mai era torturat de persoane costumate în mineri, mereu câştigătorul Iliescu tocmai acorda României Literare, dlui Manolescu personal, un lung interviu ca şi cum nimic deosebit nu s-ar fi întâmplat la noi, lângă şi în Universitate.

Continuarea criticilor la adresa tandemului Blaga-Gorghiu funcţionează acum ca o încercare a politicienilor civici de a se disculpa de contribuţia involuntară la noul triumf al partidului Ion Iliescu, reeditare a consensului glorios din 2000, poate şi la intrarea grupării naţionaliste Diaconu în parlament.
PNL nu a calculat greşit. Niciun fumător nu va vota uşor PSD-ul. Cu voturile proprii captive liberal şi cu ce ar mai fi dat perdanţii electoratului orfan (evaluat până la 40%!), candidatul Marian Munteanu trecea de Firea:
De aceea, pubintelectualii ca intelectuali publici care contează fiindcă au public se şi pregăteau să aplice soluţia de când cu sprijinirea lui Iliescu să ne scape de Vadim, după ce a-l lua la mişto în Dilema pe Eminescu a dus la derută masile şi la strania finală:
Criza de personalităţi e la toţi,  creată de oligopedagogia că scopul educaţiei în RO e ca elevul să ia bacul, nu să fie absolvenţii oameni de caracter, culţi, respectuoşi cu persoanele mai în vârstă, patrioţi şi incoruptibili.
Încă o campanie în care nu se discută proiecte! Tragic pentru bucureştenii care citesc liste de cărţi bune biblioterapeutic e că nici filologul Munteanu, nici poeta Firea, nici prozatorul Turcescu n-au condus primării sau cămine culturale până la experimentul pe Capitală. Dar, pe de altă parte, numai ei ca maeştri ai cuvântului, şi nu figuri decidente mogule uzate, nici politicieni civici al căror populism interzice fumătorii şi inventează noi şi noi motive de cenzură, pot convinge pe bogaţii români sau străini, să se jertfească filantropic pentru a aşeza pe bucureşteni lângă capitale artistice selecte ca Budapesta, Varşovia, Viena, Berlin, Paris sau Roma, atât împodobind Bucureştiul cu lăcaşuri pentru Luminarea Poporului funcţionale, cât şi dând model şi la guvern sau parlament să aloce peste 4% din pib la educultură, iar la preşedinte să lase după sine obiective de excepţie iluminist-poporaniste cum au noroc alţii, Centrul Pompidou, Biblioteca Mitterand, Muzeul Quai Branly Chirac... Inauguration du Musee du quai Branly: http://www.ina.fr/video/3115218001002
Întocmai la fel, de ce n-am ridica sau amenaja şi noi Palatul Societăţii Civile!