marți, 22 februarie 2022

Paradoxal pentru unii, Germania a făcut cel mai mare sacrificiu în chestiunea sancționării expansionismului putinist

 Nu corupția, nu incompetența, ci neseriozitatea ne termină!

 Analiza literară e uneori mai puternică decât a specialiștilor în toată alea, care dau lecții la popor – li se zice ecranaci – despre cum trebuie văzute evenimentele astfel încât, după calificarea cu familia la învățământul seral, să voteze exact cum e mai bine pentru hoți și mai rău pentru păgubași. Orice scriitor sensibil ar fi avut presimțirea că, în chestiunea reacțiilor la Răpirea Donbasului, tocmai sfioasa doamnă ministru de externe german Annalena Baerbock și dl Olaf Scholz, premierul, vor alege cea mai riscantă politic intern sancțiune, una care atrage mărirea prețului energiei!

Casa Albă spune că invazia rusă a început. Germania opreşte procesul de aprobare pentru Nord Stream 2 VIDEO

https://adevarul.ro/international/rusia/putin-ordonat-armatei-ruse-sa-mentina-pacea-teritoriile-separatiste-ucraina-1_62140a015163ec42714758e8/index.html

A se vedea însă Conferința de Presă din 15 februarie 2022, finalul ei, de la minutul 48.33 încolo. După ce l-a tot întrerupt des pe oaspetele german în fața ziariștilor din rotondă, gazda îi cere prin semne să-l urmeze și pleacă spre o ușă pe care slugile se reped s-o deschidă. Putin are zece metri avans și nu se oprește să-l aștepte pe Scholz, sub ochii holbați de consternare ai întregii lumi.

15 02 2022 Putin and Scholz hold press conference in Moscow

https://www.youtube.com/watch?v=nX8albwHCIE

„Boris Johnson a anunțat primele sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, în Marea Britanie, 5 bănci rusești și trei oligarhi ruși au conturile blocate, scrie TheGuardian. Toate bunurile pe care le dețin în Regatul Unit vor fi înghețate, iar persoanelor fizice li se va interzice să vină în Marea Britanie.”

Boris Johnson anunță primele sancțiuni împotriva Rusiei

https://romanialibera.ro/la-zi/international/criza-din-ucraina/boris-johnson-anunta-primele-sanctiuni-impotriva-rusiei/

Sub campanie electorală feroce, a rămas Franța în urmă cu sancțiunile. Aseară pe la 23.30, pe TF1-LCI tv, era la Paris o veselie inimaginabilă, chiar derapaje de admirație pentru autocratul și kaghebistul Putin, întretăiate însă cu observații că a ținut un discurs paranoiac. Tonul bășcăliei îl dădea invitatul Dimitri de Kochko cofondator al Uniunii Rusofonilor din Franța. Până la apariția acestuia, în minutul 50 al unei emisiuni de aproape două ore, – dezbatere ireproșabilă. În schimb, pe același canal, filosoful Bernard Henri-Lévy a vorbit abia azi-dimineață, la oră de minimă audiență, 9.30, mereu bruscat, despre onoarea occidentală pierdută nesprijinind încă din 2014 Ucraina. Nu te poți opri să nu te gândești la momentul întoarcerii lui Daladier de la München în 30 septembrie 1938, după sacrificarea Cehoslovaciei c-așa a voit Hitler, și la atmosfera de ebreitate occidentală așa cum a descris-o Ilya Ehrenburg în Oameni, ani, viață.

Brunet & Cie du 21 février 2022

https://www.tf1info.fr/replay-lci/video-brunet-et-cie-du-21-fevrier-2022-2211500.html

De observat că și în Franța postacii putiniști sunt primii care atacă și mătură tot ce e neconvenabil, stil Cancel Culture.

"Poutine, c'est un Trump russe" - Bernard Henri-Lévy

https://www.youtube.com/watch?v=pyKjjVytcNc

Cristian Pantazi: Reacția rușinoasă a Vestului la invazia militară începută de Putin în Ucraina. Bătăușul clasei rămâne nepedepsit pentru a treia oară

https://www.g4media.ro/reactia-rusinoasa-a-vestului-la-invazia-militara-inceputa-de-putin-in-ucraina-batausul-clasei-ramane-nepedepsit-pentru-a-treia-oara.html

Lavrov ironizează Occidentul: Ne tot amenință cu mama tuturor sancțiunilor. Ne-am obișnuit

https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/lavrov-ironizeaza-occidentul-ne-tot-ameninta-cu-mama-tuturor-sanctiunilor-ne-am-obisnuit

*

PSD și AUR nici n-au condamnat agresiunea putinistă. Ar fi fost 51% din români hotărâți să lupte, dar istoria lor e pusă la îndoială de specialiștii recenți, inclusiv în ce privește Marea Unire de la 1918. Semnificativ, Muzeul Național de Istorie e ținut în reparații din 2002. În reforma Educației, de asemenea, s-a pus în discuție reducerea orelor de limba română și istorie și eventual tabloidizarea conținuturilor, să fie mai accesibile.

Sondaj: 31% dintre români spun că ar lupta în cazul unui conflict armat
https://www.g4media.ro/sondaj-31-dintre-romani-spun-ca-ar-lupta-in-cazul-unui-conflict-armat.html

***

Precum sub ceaușism, vom regreta că se puteau citi mai multe liste de cărți de bune în lunile pandemiei din Epoca Iohannis-Cîțu. Ca la țară, când cu ciuma lui Caragea.

Munich Agreement

https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Agreement

Édouard Daladier

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89douard_Daladier

Shirer, William L. - The Collapse of the Third Republic: An Inquiry into the Fall of France in 1940.

Ilya Ehrenburg – Oameni, ani, viaţă

Adolescentul miop, Liceanul Neascultător care a citit o mie de cărți bune, nu prea are vreun avantaj la noi, nici măcar la bac.  Consolare, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Totuși, nu toată cultura e gratuită, mai și plătești online, vreun documentar, vreo carte, vreo interpretare de maestru.

*** *** *** ***

Le Kremlin a reconnu la souveraineté des séparatistes prorusses de l'est de l'Ukraine sur l'ensemble des régions de Lougansk et Donetsk, et pas seulement sur les zones sous son contrôle. Les frontières exactes devront être tracées lors de pourparlers entre les deux républiques séparatistes et l'Ukraine.

Ukraine : Vladimir Poutine est prêt à « démilitariser » le pays

https://www.lepoint.fr/monde/ukraine-poutine-ordonne-a-son-armee-d-entrer-dans-les-territoires-separatistes-22-02-2022-2465694_24.php

„Russia has several weaknesses that can be exploited, and Ukrainian nationalism and Western resolve could present formidable, long-term problems for Moscow.”

February 18, 2022 Russia’s Losing Hand in Ukraine

https://www.csis.org/analysis/russias-losing-hand-ukraine

 Biden, informat din octombrie despre planul lui Putin. I-a trimis şi un mesaj prin serviciile secrete: "Ştim ce ai de gând"

http://stiri.tvr.ro/biden-informat-din-octombrie-despre-planul-lui-putin-i-a-trimis-si-un-mesaj-prin-serviciile-secrete-stim-ce-ai-de-gand_900554.html

Wooing Allies, Publicizing Putin’s Plans: Inside Biden’s Race to Prevent War

https://www.nytimes.com/2022/02/21/us/politics/biden-putin.html

Crisi Ucraina: così l'intelligence Usa spia le forze russe
https://video.repubblica.it/mondo/crisi-ucraina-cosi-l-intelligence-usa-spia-le-forze-russe/408763/409469

Guerre du Donbass, le drame ukrainien (1/2) - Ni amis, ni ennemis - Regarder le documentaire complet
https://www.arte.tv/fr/videos/098816-001-A/guerre-du-donbass-le-drame-ukrainien-1-2/

Guerre du Donbass, le drame ukrainien (2/2) - La longue route vers l'Europe
https://www.arte.tv/fr/videos/098816-002-A/guerre-du-donbass-le-drame-ukrainien-2-2/

 *** *** *** *** *** *** *** ***

Ministrul de Externe, discuţie cu omologul britanic privind crearea grupului de luptă al NATO din România
https://adevarul.ro/news/politica/ministrul-externe-discutie-omologul-britanic-privind-crearea-grupului-lupta-nato-romania-1_621524a55163ec42715093e1/index.html

 Klaus Iohannis și președintele polonez organizează vineri un summit extraordinar în format B9 privind situația din Ucraina

https://www.digi24.ro/stiri/externe/klaus-iohannis-si-presedintele-polonez-organizeaza-vineri-un-summit-extraordinar-in-format-b9-privind-situatia-din-ucraina-1846371


 *

Cum poți să identifici propagandiștii lui Putin din România și oile care le dau share

https://newsweek.ro/opinii/cum-poti-sa-identifici-propagandistii-lui-putin-din-romania-si-oile-care-le-dau-share

 „Ceea ce contează pentru Federaţia rusă e să apere Rusia şi Moscova (...). Pentru Federaţia rusă păstrarea Ucrainei sau neintrarea Ucrainei în NATO şi a Belarus sunt linii roşii, nu sunt opţiuni emoţionale. E o chestiune strategică. Cu aceste două state în NATO şi în Uniunea Europeană, Rusia devine de neapărat.”

Dan Dungaciu: "Nu va fi niciun război, scopul Rusiei e federalizarea Ucrainei". Care este riscul pentru România

https://www.antena3.ro/externe/dan-dungaciu-scop-rusia-federalizare-ucraina-nu-va-fi-razboi-629802.html

Declarație privind agresiunea rusă a făcut întâi USR, apoi UDMR, abia pe urmă AUR.
Era de așteptat de la niște foști participanți la marșuri unioniste, care cunosc bine ce e peste Prut și Nistru, să anunțe imediat anularea sau amânarea protestelor anunțate pentru duminică în Capitală. În loc să aducă voturi, dezordinile vor mări toate suspiciunile, în contextul Donbas sau poate, până atunci, Donbas + regiuni mai apropiate de România.

AUR, despre situația Ucrainei: „Este inacceptabilă subminarea suveranității unui stat ce aparține comunității internaționale. Rusia pune sub semnul întrebării ordinea internațională existentă, bazată pe forța dreptului, înlocuind-o cu dreptul forței”
https://www.g4media.ro/aur-despre-situatia-ucrainei-este-inacceptabila-subminarea-suveranitatii-unui-stat-ce-apartine-comunitatii-internationale-rusia-pune-sub-semnul-intrebarii-ordinea-internationala-existenta.html

 Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie, mulți nechezoli (înlocuitori de intelectuali) cugetând cam prea sinucigaș autocritic în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti