marți, 6 iunie 2023

Nu analfabetul funcțional supără, ci analfabeții funcționali, adică cei care funcționează agresiv ca analfabeți!

Adesea mari erudiți funcționează ca analfabeți slujind puterea, conștienți ei de ce demolează vreun incomod.

Pantaloni funcționali 

https://www.sportisimo.ro/lenjerie-pantaloni-functionali/

Avem destui. Google dă: 13.800 „analfabeți funcțional” și 17.100 „analfabeți funcționali”!

            Un fel de magnat american Octavian Theo Ghizdavu, poreclit Augustus, sosit în RO ca să investească, înainte de 20 mai 1990 și de Mineriadă, a spus:

            – La resursele ei, România ar trebui să ofere locuitorilor un standard de viață ca în Austria sau Olanda.

            Dacă ceva nu funcționează la noi decât ca dracu', cauza nu totdeauna ține de incompetența dregătorilor, ci de nesimțirea că-și vâră codoiul vreun grup de interese foarte puternic. Așa se și explică subfinanțarea perpetuă a EduCulturii, scopul strategiei colective fiind ca electoratul să stea priponit în semi-întunericul tv și să aleagă un anumit tip de politician, care să nu semene cu Nicolae Bălcescu.

 De cel puțin 20 de ani România trebuia să aibă un TVR Didactic accesibil pe net Diasporei. Util și în Țară, pentru ameliorarea egalității de șanse.

 ARACIP-ul nu poate măsura stressanta muncă educativă dusă de cadrele didactice cu elevul, anturajul acestuia, părinții și autoritățile locale.

 E clar că puteam avea o rotativă de guvern liniștită. Nu se ajungea la grevă dacă nu se făceau economii la Educație. Legea Educației Naționale 1/2011 art. 8 a prevăzut 6% din pib, dar s-a alocat pentru 2023 doar 2.1%, în proiecte folosindu-se însă expresia „bugetul alocat educației este unul consistent.”

 Așa urât, ca rusofilele de azi, vorbeau despre cadrele didactice activiștii analfabeți din anii stalinismului. Auziseră de maimuță de la Engels.

 De cel puțin 20 de ani România trebuia să aibă un TVR Didactic accesibil pe net Diasporei. Util și în Țară, pentru ameliorarea egalității de șanse.

 Profesorii debutanți protestează și pentru universitățile care i-au format. Decalajul 2.1% din pib pentru Educație în loc de 6% le afectează și pe ele.

 S-ar părea că actuala grevă a profesorilor e prima care se poate baza pe oarecare susținere din partea populației. Până acum, am avut la greve în Educație bășcălie indusă mediatic de putere sau cel mult indiferență. E semn bun de solidaritate românească. Pesemne dușul rece al umilinței naționale cu neprimirea în Schengen de către Nehammer al Austriei ne-a trezit la realitatea izolării noastre pe continent.

 În principiu, dacă nu și-ar bate politicienii joc de ea  – din interes legat de corupție și incompetență sau primind ordin ca RO să exporte forță de muncă slab calificată – meseria didactică ar fi cea mai frumoasă: crești oameni. Fiind astfel un fel de părinți, profesorii nu pot lovi în elevi amânând examenele terminale sau înghețând anul școlar. Iar serviciile puterii și presa vândută știu că greva se va opri la timp.

 Nu știu ce fel de lideri au asociațiile de părinți. În Vest, ele demonstrează adesea alături de profesori pentru o educație de calitate, care nu se poate face cu înlocuitori de intelectuali și cu plagiatori. Legea Educației Naționale 1/2011 (art. 8) a prevăzut 6% din pib pentru învățământul românesc, iar guvernul a alocat pentru 2023 doar 2.1%.

 „Elevii de la Asociația Elevilor din Constanța au cerut demisia ministrului Ligia Deca, spunând că 2,1% din PIB este de fapt cel mai mic procent din istoria recentă.”

07 12 2023 De ce Ministerul Educației primește cel mai mic procent din PIB din ultimii 10 ani. Economist: „La noi legile sunt pentru proști”

https://romania.europalibera.org/a/bugetul-educatiei-2023/32165896.html

 Alexandra Cornea, Fbk: „Potrivit Eurostat, din cei 47.414 profesori din învățământul primar din România, mai mult de jumătate (28.376) aveau, în 2020, vârsta de peste 50 de ani, iar 7.734 dintre ei aveau vârsta între 55 și 64 de ani, în timp ce 820 predau cu toate că au trecut de 65 de ani.”

 Dl rector de la PNL trebuia să spună și ce salariu are, încurajând pe studenții care vor debuta în septembrie ca profesori! Altfel, unii fug în Vest.

02 06 2023 Deputatul PNL, Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara, despre greva profesorilor: Situaţia din educaţie se poate debloca/ Guvernul a reacționat rapid și proactiv/ Rămâne ca reprezentanţii cadrelor didactice să arate că îşi doresc deblocarea

https://www.g4media.ro/deputatul-pnl-marilen-pirtea-rector-al-universitatii-de-vest-din-timisoara-despre-greva-profesorilor-situatia-din-educatie-se-poate-debloca-guvernul-a-reactionat-rapid-si-proactiv-ramane-ca.html

 „Într-un comunicat de presă, Federația Națională Sindicală Gaudeamus și Federația Sindicală Hermes susțin că revendicările profesorilor sunt întemeiate.”

02 06 2023 Profesorii din învățământul superior susțin greva din Educație. "Furia guvernanţilor, în creştere"

https://newsweek.ro/educatie/profesorii-din-invatamantul-superior-sustin-greva-din-educatie-furia-guvernantilor-in-crestere

 „Președintele Cartel Alfa cere demisia ministrului muncii, Marius Budăi, pe care îl consideră principalul responsabil pentru escaladarea tensiunilor sociale.”

05 06 2023 Doi lideri de mari confederații sindicale critică „declarațiile amenințătoare” ale lui Iohannis și spun că nu au reușit să comunice cu el: „a refuzat sistematic orice discuție”. când a discutat ultima oară cu sindicatele

https://www.libertatea.ro/stiri/doi-lideri-de-confederatii-sindicale-nationale-critica-declaratiile-amenintatoare-ale-lui-iohannis-si-spun-ca-nu-au-reusit-sa-comunice-cu-el-de-opt-ani-a-refuzat-sistematic-4566477

 „Este vorba despre un colier din aur alb de 18 Kt, cu diamante albe, cu un preț de catalog de 48.000 lei, și un inel din aur alb cu diamante albe care și acesta costă 12.500 lei.”

Bijuteriile lui Carmen Iohannis pun paie pe foc. Greviștii: „Salariul unui profesor pe-un an“

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/bijuteriile-lui-carmen-iohannis-pun-paie-pe-foc-2272998.html

 Imaginea lui Carmen Iohannis, folosită pentru promovarea unui magazin de bijuterii. Bijuteriile purtate de soția președintelui costă 48.000 lei

https://www.turnulsfatului.ro/2023/06/05/imaginea-lui-carmen-iohannis-folosita-pentru-promovarea-unui-magazin-de-bijuterii-bijuteriile-purtate-de-sotia-presedintelui-costa-48-000-lei-203415

 Administrația Prezidențială, reacție la bijuteriile de aproape 50.000 de lei purtate de Carmen Iohannis în Germania: ”Promovează creatorii români, a purtat bijuterii inspirate din Brâncuși/ Au fost returnate creatorului la revenirea în țară”

https://www.g4media.ro/administratia-prezidentiala-reactie-la-bijuteriile-de-aproape-50-000-de-lei-purtate-de-carmen-iohannis-in-germania-promoveaza-creatorii-romani-a-purtat-bijuterii-inspirate-din-brancusi-au.html

*

Marți 6 iunie 2023, presa pare să fi primit ordin să înece în tăcere greva intelectualilor. Cauți cu lumânarea punctul lor de vedere. Iar în subsolul știrilor te înfioară mobilizarea minerească a postacilor foarte determinați să-i apere pe elevi de răutatea și lăcomia profesorilor lor.

Știre tot atât de importantă precât greva profesorilor. Dealtfel e din zona habsburgică.

06 06 2023 S-a deschis primul adăpost pentru pisicile abandonate din România, la Târgu Secuiesc / Acestea sunt capturate de pe străzi, examinate și deparazitate, iar ulterior pot fi date spre adopție

https://www.g4media.ro/s-a-deschis-primul-adapost-pentru-pisicile-abandonate-din-romania-la-targu-secuiesc-acestea-sunt-capturate-de-pe-strazi-examinate-si-deparazitate-iar-ulterior-pot-fi-date-spre-adoptie.html

O nouă zi de grevă în Educație. Profesorii pregătesc un nou protest în Capitală pentru 8 iunie

https://www.libertatea.ro/stiri/greva-educatie-marti-6-iunie-4567531

„Intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis în greva generală a profesorilor a fost decisivă, declară la RFI vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă. În opinia sa, Guvernul le-a oferit profesorilor maxim ce putea oferi.”

06 06 2023 Lider PNL: Guvernul le-a oferit profesorilor maxim ce putea oferi. Intervenţia lui Iohannis, decisivă
https://www.mediafax.ro/politic/lider-pnl-guvernul-le-a-oferit-profesorilor-maxim-ce-putea-oferi-interventia-lui-iohannis-decisiva-21923799

Restul e treabă murdară, o fac televiziunile.

05 06 2023 Greva profesorilor stârnește haos. Părinții încă nu știu dacă marți își vor duce copiii la școală: „Nicio veste”

https://stirileprotv.ro/educatie/greva-profesorilor-starneste-haos-parintii-inca-nu-stiu-daca-marti-isi-vor-duce-copiii-la-scoala-znicio-veste.html

06 06 2023 Grevă profesori 7 iunie 2023: Merg sau nu miercuri elevii la școală?

https://www.kanald.ro/greva-profesori-7-iunie-2023-merg-sau-nu-miercuri-elevii-la-scoala-20322541

06 06 2023 Reînscrierea la grădiniță și creșă, sub semnul întrebării. Ministerul Educației decide dacă va fi sau nu amânată din nou

https://www.antena3.ro/actualitate/educatie/reinscriere-gradinita-cresa-sub-semnul-intrebarii-676403.html

05 06 2023 Secretar de stat în Ministerul Educației: „O parte din profesori renunță la grevă. Mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”

https://www.romaniatv.net/secretar-de-stat-in-ministerul-educatiei-o-parte-din-profesori-renunta-la-greva-maine-vom-avea-o-situatie-certa-cu-privire-la-gradul-de-participare-la-aceasta-greva_7519191.html

05 06 2023  „Greva profesorilor este mineriada prin care se urmărește răsturnarea guvernului. Este declarația bombă făcută de Raluca Boboc, fostul consilier al lui Traian Băsescu, în exclusivitate la Realitatea PLUS. Aceasta spune că întreaga strategie este orchestrată de Florian Coldea, fostul șef din SRI. În direct la Realitatea Plus, Raluca Boboc, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a prezentat un scenariu surprinzător legat de protestul prelungit al dascălilor.”

Omul-cheie al lui Băsescu a răbufnit. Generalul Coldea a regizat o "mineriadă" a dascălilor
https://www.realitatea.net/stiri/politica/omulcheie-al-lui-basescu-a-rabufnit-generalul-coldea-a-regizat-o-mineriada-a-dascalilor_647d99f76448352954683425 

 La 1 iunie, s-a aprobat pe Facebook această periculoasă instigare la solidaritate românească, gen MPU 1990:

Universitarii, studenții, cercetătorii și editurile (scriitorii, gazetarii) ar trebui să-și exprime mai clar poziția. Nu doar să se plângă fără explicații de analfabeții funcționali și de lipsa cititorilor, ajutând astfel prin non-solidaritate puterea.

 

Dar după ce instituția prezidențială s-a enervat, un aforism heideggerian mult mai inofensiv n-a mai trecut de Cenzură la 5 iunie:

Legea Educației Naționale 1/2011 art. 8 a prevăzut 6% din pib pentru învățământul românesc, dar trebuia formulată și votată mai clar obligativitatea, cu sancțiuni penale, nu guvernul să poată aloca doar 2.1%, ca în prezent conform presei, sau să recurgă în viitor la expresia vagă „bugetul alocat educației este unul consistent.”  

Iar electoratul n-are milă de profesori, cum nici de studenți în 1990, la Mineriadă. Prin urmare, toate canalele de comunicare spre cerumenul altuia fiind îmbâcsite, trebuie schimbate proporțiile în Ziarul Poporului: mai multe cărți, literatură, arte, presă străină etc.

În anul Musk 2023, cu atâta net, a fi analfabet sau incult funcțional este o opțiune. Interbelic, Regele Carol al II-lea, instigat de sociologul Gusti, inventase pentru studențime stagiul de Serviciu Social, să mergi la țară în vacanță, să luminezi poporul.

În linii mari, pentru Ziarul Poporului, acest stagiu s-a încheiat, nu vor mai fi decât reacții ocazionale la spectacol. Mă uit la comedii. Curat murdar. Dragoste cu sila nu se poate.

*** ***

Precum sub ceaușism, vom regreta timpul pierdut la spectacolul corupției, incompetenței, nesimțirii și inculturii.

Pe Facebook, excelenta pagină Cadrilater, dedicată multicultural, în spirit UE, trecutului Dobrogei, are în decembrie 2021 postări cu imagini excepționale privind Palatul Regal din Mamaia  -  cum a fost, plus poze cu Regele Mihai copil împreună cu Philip, ducele de Edinburgh, tatăl Regelui Charles al III-lea.

https://www.facebook.com/Cadrilater/photos/a.614011285895009/927824931180308/

Exact 29 noiembrie 2022:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=469442615294754&set=a.941848209777980

Cadrilater

http://www.cadrilater.ro/

Reședințe Regale în Dobrogea

https://resedinteregale.ro/

Fondul documentar Dobrogea de ieri și de azi

https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi.html

Wagner, les mercenaires de la Russie

https://www.arte.tv/fr/videos/105564-000-A/wagner-les-mercenaires-de-la-russie-1-2/

Consolare în toate, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

La un an de când asist la acest măcel sălbatic, de netolerat în secolul XXI al super-tehnologiilor, citesc din Armand Hrestic - Războiul Sfânt (vol. I-IV), un fel de Lev Tolstoi - Război și Pace, cu naratologie încâlcită din proiect să te plictisești de la Joyce și Musil până la Pynchon și să abandonezi. O carte atât de prozaică încât nici autorul sau redactorul să n-o poată reciti! Nicio apologie a Conducătorului (ba dimpotrivă) și nici măcar oboseala de a detalia Bătăliile, dar toată vorbăria asta ca de tâlcșou infinit funcționează ca o secțiune prin inconștientul nostru românesc, imperialist și încă incult.

https://propinatiu.wordpress.com/armand-hrestic/

*** *** *** ***

06 06 2023 Ukraine accuses Russia of ‘ecocide’ as critical dam near Kherson destroyed sparking evacuations
https://edition.cnn.com/2023/06/06/europe/ukraine-nova-kakhovka-dam-breach-intl-hnk/index.html

Dar la noi fac valuri îndoielile folositoare agresiunii putiniste.
06 06 2023 Cine a aruncat în aer barajul Kakhovka, Ucraina sau Rusia? / CONSECINȚE: Crimeea rămâne fără apă potabilă!
https://www.national.ro/stiri-externe/cine-a-aruncat-in-aer-barajul-kakhovka-ucraina-sau-rusia-consecinte-crimeea-ramane-fara-apa-potabila-796002.html

Spiritul olimpic e că sportul și războiul nu se împacă, dar acei spectatori se fac că habar n-au. Altminteri, la ce mediatizare e în joc, merită cumpărate niște bilete pentru indignați.

03 06 2023 După Marta Kostyuk, și Elina Svitolina a fost huiduită la Roland Garros după ce a refuzat să dea mâna cu o jucătoare rusă: ”Vă puteți imagina ucrainenii de pe front uitându-se la mine și eu comportându-mă ca și cum nu se întâmplă nimic?”

https://www.g4media.ro/dupa-marta-kostyuk-si-elina-svitolina-a-fost-huiduita-la-roland-garros-dupa-ce-a-refuzat-sa-dea-mana-cu-o-jucatoare-rusa-va-puteti-imagina-ucrainenii-de-pe-front-uitandu-se-la-mine-si-eu-co.html

Un fel de reconciliere. În 1939-1943, Italia lui Mussolini a ocupat Albania.

03 06 2023 Georgia Meloni, sărutată cu pasiune de premierul albanez la summitul liderilor europeni din Republica Moldova

https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/georgia-meloni-sarutata-cu-pasiune-de-premierul-2272621.html

*** *** *** *** *** *** 

De prin 2007, e subminată intelectualicește prin demitizări Marea Unire de la 1918. Inclusiv ciudatele sondaje Avangarde recente, că românii sunt antiunioniști (mari succese Maia Sandu) și... antimonarhici (vizită Rege Charles III).

 Sondaj Avangarde: 66% dintre români nu vor ca monarhia să se întoarcă în România

https://www.g4media.ro/sondaj-avangarde-66-dintre-romani-nu-vor-ca-monarhia-sa-se-intoarca-in-romania.html

Subfinanțarea în EduCultură are ecou extern. Antebelic, România era în familia monarhiilor europene dar tot avea un Minister al Propagandei să-și apere imaginea.

Presa britanică, despre vizita lui Charles. „Se putea relaxa oriunde, dar a ales un sat prăfuit din sălbăticia Țării lui Dracula”

https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/presa-britanica-nu-a-fost-interesata-de-vizita-2272879.html

Nici Teleorman, nici Vrancea.

23 05 2023 La Cluj este unul din nucleele foarte dure de control al societății românești. Nu m-ar mira ca să nu joace o variantă pe cont propriu. Scopul lor fundamental este să aducă cât mai mulți bani la Cluj.

Cornel Nistorescu: „Din Cluj se dirijează România. Există un nucleu de populație foarte puternic”

https://www.gandul.ro/fata-in-fata/video-cornel-nistorescu-din-cluj-se-dirijeaza-romania-exista-un-nucleu-de-populatie-foarte-puternic-19983082

Neclar cine are brandul „România”, AUR vorbind uneori pe „România TV”. Putem înființa o croitorie „România”? Dar o agenție de dating?

„Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.”

31 05 2023 Lovitură pentru AUR de la Camera Deputaților. Ce nu mai pot face cu drapelul național

https://newsweek.ro/politica/lovitura-pentru-aur-de-la-camera-deputatilor-ce-nu-mai-pot-face-cu-drapelul-national

08 05 2023 AUR a înlocuit drapelul României cu propriul tricolor cu stemă. Claudiu Târziu: “Trebuie să mărturisim și noi aceste culori"

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/aur-a-inlocuit-drapelul-romaniei-cu-propriul-tricolor-cu-stema-claudiu-tarziu-trebuie-sa-marturisim-si-noi-aceste-culori-2335765

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***