vineri, 29 aprilie 2011

Nimic despre monarhie

Nimic online despre monarhie în revistele intelectuale: 22, Observatorul Cultural, Dilema! Măcar Luminarea Poporului, de ce n-am avut nici o şansă la modelul de reconciliere spaniol, cum nici la cel de reunificare german. În schimb, în Revista 22 îţi cad ochii pe un titlu „Patrihoţii şi reîntregirea neamului”, ambiguu adică vă recuperează Băse hoţii de prin Indonezii fiindcă vă trageţi din tâlharii Romei, un titlu necugetat ţinând de postromânism şi aducător de voturi antiintelectuale, prin care elitele răspund nevoii gloatei de a înţelege, în context royal wedding balcony kiss, de ce clasa noastră politică şi intelectuală a ratat revenirea RO în familia monarhiilor europene.
Titlu plasat sub avertismentul dlui Kelemen Hunor că „Odată aprinsă, flacăra naţionalismului e greu de stins!” pe un interviu mai mult despre demolări!
Altminteri, se discută balzacian de virginitate la 30 de ani în alt ziar de elită, în România liberă.
Iar în Evenimentul zilei, editorialul cel mai aşteptat, al lui Mircea Cărtărescu, despre Întâlniri de gradul trei, se termină aşa:
„Deocamdată mă pregătesc însă pentru voiajul norvegian. Mi-a cam ajuns: Copenhaga, Cordoba, Budapesta, New York şi Oslo în numai trei săptămâni.“

Vasăzică, sfatul „Închideţi televizorul!” e azi dublat de un „Nu mai citi presa!”, fiindcă mai toată s-a tabloizat.
Lista lui Propinatiu
Ne aflăm deplin sub vremi, ne putem face timp pentru cetitul cărţilor întocmind liste lungi.
Mulţi cărturari au zapat pe BBC, pe CNN, pe Euronews şi pe TV 5, agasaţi de incapacitatea republicanilor noştri, de a acoperi fără băşcălie un eveniment monarhic. Plus Sincenzura: parcă i-a convocat Dulea sau Chişinevschi, avertizându-i pe toţi să nu se acorde atenţie Casei Regale a României în context royal wedding balcony kiss.
Iar ce va rămâne în creierii electoratului e spusa finală a lui CTP: „Privind ca un profan pot spune că am văzut un plăvan alături de o "pisi" britanică ce aduce mai mult cu o fată de la pagina 5“.

Aşa se formează opinia publică fără replică intelectuală.