vineri, 12 august 2022

De ce România Mare Regală era o țară occidentală, pe când România cleptocrației cu doctorate false nu e

În linii mari, România Mare Regală se comporta ca și cum ar fi avut intelectualitate. Te simțeai mai în Europa la Urlați decât te simți azi la Adjud în UE. Strada bucureșteană, în Centru, era elocventă. Iar mizerie găseai peste tot în lume.

Ca să nu supere pe nimeni nici la Centenarul Încoronării din 15 octombrie 2022, România umilă a cleptocrației își ține Muzeul Național de Istorie în reparații din 2002. O asemenea bizarerie nu e posibilă fără complicitatea intelectualității, inclusiv la netransformarea în Centru Educativ a muzeului aproape terminat de Ceaușescu pe strada Știrbei Vodă și numit în batjocură Casa Radio, apoi desfigurat și oferit jocurilor imobiliare.

Nechezolii de azi, înlocuitorii de intelectuali, unii cu diplome și titluri false, alții inutili pentru că nu datorează, cred ei, nimic țării și analfabeților funcționali din mediul rural, nu practică Luminarea Poporului, comit deci o fraudă ce îi pune în complicitate cu cleptocrația care s-a militarizat, cum s-a văzut la 10 august 2018.

23 iulie 2022 Alexandra Rusu, muzeograf Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului București: „Ofensiva culturală”. Ateneele populare ale capitalei

https://www.cotidianul.ro/ofensiva-culturala-ateneele-populare-ale-capitalei/

Marius Chivu: „Printre altele, schimbările presupun ca examenele de limba și literatura română să nu mai aibă caracter obligatoriu la evaluarea națională, iar testele să fie de tip grilă, asta după ce în pandemie limba latină a fost eliminată, iar lista scriitorilor români canonici din programa școlară s-a redus drastic. Practic, România, țara europeană cu cea mai ridicată rată de analfabetism funcţional a celor care reuşesc să absolve liceul (peste 40%) și cu cel mai scăzut procent al cititorilor de carte (doar 9% din români citesc măcar o carte pe lună), renunță de bunăvoie ca limba și literatura proprie să mai conteze în școală.

Nu mai citiți nimic!

https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/nu-mai-cititi-nimic-2182634.html

Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022, pe tema Artele educației, ne dă o alertă de Epocă Wash, că puținii tineri cititori din RO sunt niște mankurți, care habar n-au de clasicii literaturii, darmite să fi citit ei ceva din istoricii noștri de dinainte de Schmitt, Boia și Roller.

 Paul BALOGH - „Porții mici și gustoase”

„complexitatea peisajului face ghidajul imposibil și „listele de lecturi recomandate” fundamental ridicole... Citește Jordan Peterson? Hmm, poate merită contracarat cu Hannah Arendt sau Anne Applebaum. Citește Yuval Noah Harari? Direcția poate fi rafinată cu David Graeber și David Wengrow.”

Raluca SELEJAN & Oana DOBOȘI - „Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad”

„ a trebuit să compensăm cu un Bukowski, dar în alte dăți am dat lovitura cu Salinger... Dacă sînt pasionați de SF, Asimov e primul pe care îl recomandăm și care îi face curioși. Dacă sînt interesați de cărți de dragoste, ne ducem la Jane Austen sau Emily Brontë, cu care nu am dat pînă acum greș. Dacă vor ceva cu război și aventură, pleacă acasă cu Hemingway sau Pierce Brown. Dacă citesc pe platforme de tipul wattpad, încercăm cu Murakami sau Miller. Dacă sînt interesați de biografii, atunci mergem la Malala sau Anne Frank. Printre cele mai căutate cărți de YA din librărie sînt Jocurile Foamei de Suzanne Collins, Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton, cărțile lui John Green, Micuțele doamne de Louisa May Alcott, Mîndrie și prejudecată de Jane Austen sau seria Crima perfectă de Holly Jackson. Și ne bucurăm foarte mult că Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chobsky încă se află în lista de preferințe a adolescenților.”

Marius Chivu - „Liste alternative”

„ce mi-au recomandat să citesc elevii liceelor bucureştene... autori străini: Albert Camus, Platon, Tolstoi, Bulgakov, Bukowski, George Orwell, Ray Bradbury, Murakami, Orson Scott, Chuck Palahniuk, Markus Zusak, Ruta Sepetys, Leonard Gershe, Alan Moore, Randall Munroe, G.R.R. Martin, J.R.R. Tolkien sau David Eagleman; autori români: Caragiale şi Blecher.  Liceenii din Bistriţa mi-au recomandat – scriitori străini: John Fowles, Matt Haig, John Green, F. Scott Fitzgerald, Eric-Emmanuel Schmitt, Stephen King, G.R.R. Martin, Sydney Sheldon, M. Scott Peck, Jostein Gaarder, Roberto Bolaño, E. Lockhart, Francesc Miralles, John Williams, Han Kang sau Simone de Beauvoir; români: Tudor Chirilă. Liceenii din Suceava mi-au recomandat – autori străini: Roberto Bolaño, Neil Gaiman, Terry Pratchett, Paulina Simons, Sabaa Tahir, Daniel Keyes, Anthony Doer, Nietzsche, Dostoievski, Haruki Murakami, Agatha Christie, Donna Tart, Sally Rooney, Mieko Kawakami, José Luis Peixoto; autori români: Șerban Axinte, Radu Vancu, Simona Popescu, Anastasia Gavrilovici, Max Blecher, Tatiana Țîbuleac.”

[La fel e și la Chișinău, dar pe lângă o droaie de străini și niște... clasici. Adică: Cărtărescu, Ruxandra Cesereanu, Iaru, Lungu, Ioana Pârvulescu, Steinhardt.]

E un adevărat război contra Listelor de lecturi, să nu cumva să cuprindă autori de pe Lista Neagră, tocmai pentru a începe cultura română cu avangardiștii și optzeciștii, ca în „Postmodernismul românesc“, aruncând la gunoi tot ce poartă ie sau ițari, reducând-o apoi la ce vând importatorii noștri de carte, pentru că în postmodernitate tocmai traducțiile sau plagiatele fac o Literatură..

Amuzant că prin 1999 Liceanul Neascultător, care voia să citească, nu să învețe, îmi cerea astfel de listă. Și i-am dat doar cât să învețe, pe baza unor etaloane valorice, cum să și-o personalizeze după firea, idealurile și interesele dumisale.

http://propinatiu.ro/lista-lui-propinatiu

 Ștefan Baghiu - „Lecturi alternative din romanul românesc modern”

„Nimic nu face literatura mai puțin frecventabilă ca listele canonice gîndite în sensul acesta: liste de lecturi fundamentale, majore, formatoare etc.”

Altfel zis, nu problemele românești trebuie să preocupe cititorul, ci alea ale finanțatorului sau bănuitului stăpân extern, corectitudinare. Dacă n-avem probleme de foste puteri sclavagiste sau colonialiste, nechezolii pot produce nechezol.

„Pornind pe urmele traducerilor din Harriet Beecher Stowe, cu Coliba unchiului Tom, tradusă la noi în 1956 cu prefața lui Kogălniceanu, „O ochire asupra sclaviei”, aș zice că merită citită Coliba Măriucăi al lui V.A. Urechia, la pachet cu filmul din 2015 al lui Radu Jude, Aferim!. Sigur, propun asta mai ales în contrast cu celebrul Ciocoii vechi și noi care, oricît de interesant ca scriitură și structură pentru secolul al XIX-lea, nu cred că mai răspunde vreunei curiozități de astăzi.” „Aș recomanda, la fel, romanele Sofiei Nădejde de la începutul secolului XX – pe care le-am citit și prefațat în ultimii doi ani, Patimi din 1903 și Părinți și copii din 1907“... „romanul haiducesc, unde avem un caz extrem de interesant și relevant astăzi, G. Baronzi, Mina haiduceasa din 1894, unde actele justițiare sînt comise de o protagonistă.“ „Aș mai recomanda Europolisul lui Jean Bart – tot pentru felul în care arată o realitate plurală. Pentru potențialul tematic, aș recomanda romanul semnat de Alice Gabrielescu, Marșul femeilor, din 1933, roman care ar putea avea un succes imens la publicul tînăr, care va descoperi în mijlocul interbelicului niște preocupări contemporane.“

Creșterea explozivă AUR, expectată după Nuntă, se explică prin contradicția lui Nicolae Manolescu, care mai respecta pe clasici, că direcția literaturii române în Epocile Mooye (1989-2011) și Wash (2011-2112) a fost definitiv trasată de navetista între oligopedagogie și mankurtologie Tunegaru.

La 19 ani după Dilema 265, Portretul Cristinei Tunegaru a fost difuzat de toată presa antieminesciană.

03.03.2017: Fără Creangă și Eminescu. Autodenunțul unei profesoare împarte internauții în două tabere

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/fara-creanga-si-eminescu-audenuntul-unei-profesoare-imparte-internautii-in-doua-tabere-680999

A creat senzație tupeul că viitoarea ministru al educației l-a desființat până și pe academicianul, antieminescian la 1998 în Dilema, Nicolae Manolescu.

"Domnul Nicolae Manolescu dezaprobă decizia mea de a nu studia la clasele de gimnaziu texte de Eminescu, Creangă sau Slavici. "

24/04/2017 Cristina Tunegaru: Școlarii utili ai domnului Manolescu

La acest titlu, s-a râs copios de calchierea școlarii utili după idioții utili!

Cu oengiștii foarte mediatizați, mai ales soroșiști sau tineri intelectuali în '90, care au avut revelația Occidentului la... Budapesta, unde au învățat Cursul scurt despre democrație, nu se poate discuta, cum sub Dej-Pauker cu un activist trăinuit în URSS. Degeaba le atragi atenția că dau cu oiștea în gard, sunt tonomate. Nunta lui Simion trebuia ignorată, nu scoasă în evidență ca evenimentul legionar al Epocii Iohannis și al secolului XXI românesc! Mai e vorba și de universitari politicieni refuzați la export, din țara fabricilor de diplome și a doctoratelor false, care habar n-au de logica elevului, predând tot ce știu ei de prin manuale străine. Eroarea cea mai frecventă este încălcarea dreptului adrisantului instruirii ideologice televizate de a socoti că dacă A=B atunci și B=A. Concret, dacă George Simion și nuntașii lui sunt niște legionari, atunci înseamnă că legionarii ăia trebuie să fi fost tot așa (!) ca niște auriști de pe Facebook, adică, până una alta, niște „băieți de comitet“, chiar simpatici pentru cine s-a săturat de îngâmfații tv-atotcomentatori și limbajul ininteligibil, dar postromânist-lichidatorist al globaliștilor.

De ce face George Simion „nuntă cu poporul”, ca liderul Mișcării Legionare? Politologi: „Copiază nunta lui Corneliu Zelea Codreanu” / „Puternice rădăcini în comportamentul legionar” / „Nu mireasa contează, ci uniunea conducătorului cu poporul său”
https://www.g4media.ro/de-ce-face-george-simion-nunta-cu-poporul-ca-liderul-miscarii-legionare-politologi-copiaza-nunta-lui-corneliu-zelea-codreanu-puternice-radacini-in-com.html

Nu mai există eșec PSD fără eșec PNL. Soluția corectă e fuziunea prin absorbție ce ar da 66% voturi.

Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand

https://ziare.com/clotilde-armand/esec-psd-sector-1-cum-incearca-social-democratii-ascunda-rusinea-referendumului-ratat-clotilde-armand-1755715


 

 

 

 

 

 

 


*** ***

Precum sub ceaușism, vom regreta timpul pierdut la spectacolul corupției, incompetenței, nesimțirii și inculturii.

Wikipedia: Salman Rushdie - Opere traduse în limba română la editura Polirom

    Copiii din miez de noapte (2000)

    Rușinea (2001)

    Ultimul suspin al maurului (2002)

    Harun și Marea de Povești (2003)

    Pământul de sub tălpile ei (2003)

    Orient, Occident (2005) și

    Copiii din miez de noapte. Ediție revăzută (2005)

    Shalimar Clovnul (2006)

    Dincolo de limite (2006)

    Versetele Satanice (2007)

    Grimus (2008)

    Seducătoarea din Florența (2009)

    Joseph Anton: Memorii (2012)

    Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți (2015)

    Casa Golden (2017)

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

*** *** *** ***

Fatwa ucigașă a fost lansată la sfârșit de război rece, în februarie 1989, iar înjunghierea scriitorului se produce în plin război putinist.

Salman Rushdie attacked: why the stabbing is so shocking, despite years of threats.

https://slate.com/culture/2022/08/salman-rushdie-attack-stabbed-suspect-fatwa-history-iran.html

 Petre M. Iancu: Salman Rushdie, atentatul și America

https://petreiancu.wordpress.com/2022/08/12/salman-rushdie-atentatul-si-america/

*** *** *** *** *** ***  

Se cunoaște că la Ploiești e un Muzeu de Artă foarte activ. A convins orașul să se sincronizeze cu Occidentul.

Artişti din toate colţurile lumii vor picta 1800 de metri pătraţi din mai multe locaţii ale municipiului Ploieşti, în cadrul festivalul „Artown Festival“

https://adevarul.ro/cultura/arte/artisti-dintoate-colturile-lumii-vor-picta-1800-metri-patrati-mai-multe-locatii-municipiului-ploiesti-cadrul-festivalul-artown-festival-1_62f3a7c05163ec42717d022b/index.html

Banii pierduți sunt la evaziunea fiscală, stimulată legal, nu la profi. După atâtea reforme fără cap, menite însă a educa un anumit tip de alegător, care să gândească cu televizorul, soluția reparatorie e privatizarea întregii rețele școlare după metoda MEBO, statul asigurând aceeași finanțare pe elev și după ce scapă de griji.

Cât câştigă cu adevărat profesorii care dau meditaţii: „O făcătură din partea ANAF-ului”

https://adevarul.ro/educatie/scoala/cat-castiga-adevarat-profesorii-dau-meditatii-o-facatura-partea-anaf-ului-1_62f3dafe5163ec42717e4041/index.html

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***