marți, 11 decembrie 2018

Am ratat și Centenarul Marii Uniri, și Centenarul Soljenițîn


Revista Presei
*
Intelectualul de carieră fuge de rușinea de a fi catalogat drept patriot, iar despre Soljenițîn orice șmecher a reținut demult că nu mai e... frecventabil, suferind chipurile ca și Eminescu de boala de cazuistică securistă că nu mai e prizat de tineri, precum și de sindromul de neadaptabilitate, ca a lui Goma, de la a fi sub teroare, la a fi liber ca un manelist.
Centenarul Marii Uniri s-a terminat de tot cu două parăzi Iohannis-NATO, fără evocări de Regi și de personalități, portrete nevăzându-se nici la Gaudeamus, clasa intelectuală nefiind mai aproape de norod decât aia politică.
De 11 decembrie, evocările Soljenițîn le cauți cu lumânarea, semn de autocenzură și de provincialism incult tipic refuzaților la export, deși presa internațională plagiabilă e plină de vorbe frumoase despre rusul mult mai mare decât Putin și Stalin cumulat.  

The Writer Who Destroyed an Empire - The New York Times

Deutsche Welle: Alexander Solzhenitsyn′s genius more relevant than ever

Aleksandr Solzhenitsyn: Reflections on totalitarianism's greatest critic

Aleksandr Solzhenitsyn as he saw himself

Bineînțeles, curge și intoxicarea că Soljenițîn l-a creat pe Putin:
The other Solzhenitsyn

Alexandr Soljeniţîn – omul care a învins regimul sovietic, un profet al timpului său

Alexandru Călinescu: Soljenițîn

Cum stăm cu Luminarea Popooorului. Mai nimic nu străbate până-n România profundă. Clasa intelectuală nu e mai brează decât aia politică. Spre deosebire de presa internațională, pe care de altminteri o plagiază frecvent, a noastră dovedește o așa autocenzură Centenar Soljenițîn de s-ar cruci și Leonte Răutu, și Popescu-Dumnezeu!
11 decembrie: 100 de ani de la nașterea lui Aleksandr Soljenițîn, una dintre cele mai puternice voci ale spiritului creștin

Dilema veche, nr. 739, 19-25 aprilie 2018, număr Arhipelagul Soljenițîn.
Vladimir Tismăneanu: Celovek est’ celovek – Omul este om

20 august 2008. 15 semnături! Petiție: "Statuia lui Soljenitin pe soclul lui Lenin"

29 august 2008 Mică antologie online a primelor reacții românesti la despărțirea de Soljenițîn
*** *** *** ***
Literar, boem gândit, presa nu trebuie să apară decât când sunt evenimente, să avem timp şi de citit listele clasice de cărți bune:
Carte străină clasică gratuită:
În zilele fără evenimente, e timp de explorat playlisturi pentru filme documentare:
https://www.youtube.com/channel/UC0oqewuddJ6-yrmra9K4RTg/playlists

Corect românește e ca opoziția să creeze pentru Dragnea și Dăncilă cea mai grea situație real posibilă. Regele Carol al II-lea ar fi promis numirea lui Ponta premier, mai acceptabil european decât Dăncilă și capabil să atragă voturile disidenților din PSD, făcând viață grea cui așteaptă castrarea finală a justiției. Nu se va realiza însă, așa se pare, decât confirmarea perspectivei semi-USL că din 2020 revine Crin la putere, dirijând pe Ludovic Orban.
Victor Ponta: Cei din Opoziţie nu au discutat cu noi despre moţiunea de cenzură. Dacă vin cu gluma lăutărească că o să vină Guvernul Orban, nu o susţinem

Ludovic Orban, despre propunerea USR ca președintele Iohannis să participe la toate ședințele de guvern până la sfârșitul anului: Este o prostie fără margini, o propunere ciudată

Greu de anticipat dacă lista comună aduce mai mult succes decât liste separate. Plus că s-au făcut și sondaje de evaluare a popularității, iar cine calculase că are chiar șanse de a sta în Vest, va avea de tras să se resemneze aici.
Surse: USR şi Cioloş aproape că au bătut palma pentru o candidatură comună la europarlamentare. Cine va fi cap de listă

Urmează să se demaște, că trebuie aprobare de la toți, ce sunt dușmanii României, de ținut minte, cum nici ei nu ne-ar ierta!
Parlamentul European a votat pentru admiterea Romaniei in Schengen

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie. Eroarea de a gândi prea autocritic momente istorice e comună. Se observă și la Armand Hrestic, în tetralogia Războiul Sfânt, abandonată în 1997-2003:
Sau:
*** *** *** *** *** *** *** ***
Batjocorirea publică a ortodocșilor consolidează bazinul electoral PSDragnea.
Mii de oameni au dat buluc la sfintirea noii catedrale din Curtea de Arges

Opinia publică a fost dirijată spre Catedrală, că acolo sunt banii de spitale.
România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru nerecuperarea ajutoarelor ilegale de 92 de milioane de euro de la Ioan și Viorel Micula

Centenarul, văzut dinspre Chișinău, este un mare succes, iar Cifrele arată că George Simion are dreptate. FMI 2017: pib pe locuitor, RO 10.785 dolari, iar MD 2280 dolari, deși la căderea comunismului erau cam la fel. Deci orientarea antiunionistă e pe o direcție greșită:

George Simion: Trei opinii despre 1 Decembrie de care nu aţi fi auzit niciodată

România la 100 de ani. Scriitori şi artişti: „Să nu ne pierdem speranţa! Să devenim mai inteligenţi!“

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***