marți, 28 februarie 2023

Poți aștepta occidentalizarea României până la 106 ani, și ea să nu se producă!

Democrație cu justiție și presă infirme și  mașinărie executiv-legislativ ca o moară stricată pentru grâu de import. Cauți cu lumânarea știri interne. E cruțată până și opoziția, numai să nu se gîndească cineva la ce face sau nu face puterea, dar e stabilitate. Și avem decese. Și cancanuri.

Mihai Șora - Rezistența în vreme de război
https://www.youtube.com/watch?v=ycU_cuMQMzU

”A fost solidar cu Piaţa Universităţii, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declanşată de Ion Iliescu, Petre Roman şi complicii lor în ceea ce a fost mineriada din 13-15 iunie. A demisionat în semn de protest. Este un moralist din tradiţia căreia i-au aparţinut Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu. La întrebarea repetată obsesiv de-a lungul anilor, de ce nu avem şi noi un Václav Havel, răspund aici cu convingerea că spun adevărul: îl avem şi el se numeşte Mihai Şora (...) Vă mulţumim pentru tot, domnule Şora!”, sunt cuvintele lui Vladimir Tismăneanu.

Mihai Şora, unul dintre cei mai activi intelectuali, un moralist de clasa lui Camus, Steinhardt, Monica Lovinescu

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/mihai-sora-unul-dintre-cei-mai-activi-intelectuali-un-moralist-de-clasa-lui-camus-steinhardt-monica-lovinescu--346744.html

Eugen Istodor: „Mihai Șora e comparat cu mari gânditori ai lumii. Sunt date drept exemplu liniile de descendență și de egalitate cu nume mari ale filosofiei. Îi cred pe cei ce alcătuiesc astfel de legături și egalități ale lui Mihai Șora. N-am cultura necesară să verific.”

Mihai Șora Nemuritorul. Există moarte pe pământ

https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-26108204-mihai-sora-nemuritorul-exista-moarte-pamant.htm

„După Revoluția din 1989, Victor Babiuc a deținut funcții importante în statul român: ministru de Justiție (1990-1991), ministru de Interne (1991-1992), preşedinte al Curtii de Arbitraj comercial de pe lângă Camera de Comerţ (1993) și ministru al Apărării Naționale (1996-2000). Totodată, a avut și patru mandate de deputat în perioada 1990-2004 potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților. El a mai fost membru al Frontului Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu, deputat FSN (1990-1992), vicepreședinte al Partidului Democrat (1995) și membru PNL (2000)... DNA a susținut că, în perioada 1996-1999, Ministerul Apărării, condus de Victor Babiuc, a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, iar statul român a fost prejudiciat, potrivit anchetatorilor, cu suma totală de 900.000 de dolari. Babiuc a fost închis la Penitenciarul Rahova, apoi la Jilava şi, ulterior, la Penitenciarul Găeşti.”

Victor Babiuc a murit. Fostul ministru al Apărării avea 84 de ani

https://www.libertatea.ro/stiri/victor-babiuc-a-murit-4461028

 Cancanuri. Prin cafenele, frizerii, policlinici, așteptarea elevilor să iasă din școală și chiar la cozi pe la bănci, cu ochii în mobil se bârfește anunțul G4M: „G4Media.ro a decis, luni, suspendarea temporară a comentariilor la articolele publicate pe site din cauza valului de postări injurioase din ultima perioadă”. Gurile înrăite presupun că în acea zi de luni 20 februarie 2023, la un atac al dlui Clej la bustul din Parcul Icoanei („Mircea Vulcănescu, criminal de război condamnat: răfuială comunistă sau act de justiție?“), a penetrat filtrul un postac cu propunerea contraargument de altminteri uzual, că ce părere avem despre alt bust în loc, al Anei Pauker. De văzut dacă testarea audienței fără comentarii semnalează sau nu vreo migrare de vizualizări. Probabil nu, pentru că alt site mai bun e actualmente de negăsit.

 Se poate devansa la 8 martie rotația cadrelor! Dealtfel dna Firea vrea mai puțini bărbați în executiv.

„Ciucă a spus însă că rotativa nu va avea loc chiar în 25 mai, când este Înălţarea şi Ziua Eroilor, explicând că o astfel de zi nu trebuie umbrită de un eveniment politic.”

De ce nu vrea liderul PNL ca rotativa premierilor să aibă loc pe 25 mai: ”Nu trebuie ca o astfel de zi să fie acoperită de un eveniment politic”

https://ziare.com/rotativa-premier-2023/nicolae-ciuca-rotativa-premieri-25-mai-1790935

Odată pierdut mirosul, arderile din suburbanele Capitalei se pot desfășura și mai spre centru.

Poluarea aerului poate duce la pierderea mirosului. Ce spun studiile și experții

https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/poluarea-aerului-poate-duce-la-pierderea-2245390.html

Candidatul la președinție va fi prezentat la fel. Întreg electoratul e curios.

Anamaria Prodan l-a prezentat familiei pe noul iubit: cum au reacționat copiii

https://ziare.com/rebecca/ana-maria-prodan-bebeto-sarah-1791116

Sunt portițe lăsate deschise din proiect. Precum cea privind neprimirea României în spațiul Schengen. Dacă se termină războiul, unii demagogi scandinavi pot profita electoral speculând avantajele neutralității pentru Austria.

Ungaria va dezbate cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO. Ar fi posibilă o surpriză?

https://www.contributors.ro/ungaria-va-dezbate-cererile-de-aderare-ale-finlandei-si-suediei-la-nato-ar-fi-posibila-o-surpriza/comment-page-1

 


*** ***

Precum sub ceaușism, vom regreta timpul pierdut la spectacolul corupției, incompetenței, nesimțirii și inculturii.

Jacqueline du Pré

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacqueline_du_Pr%C3%A9

Daniel Barenboim

https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Barenboim

Biography of Jacqueline du Pré, British cellist
https://www.salientwomen.com/2020/09/03/biography-jacqueline-dupre-british-artist-cellist/

A los nueve años dedicaba cuatro horas diarias a las clases de música. El tiempo libre era para el violonchelo. Jacqueline vivió aislada, en una burbuja que se prolongó a lo largo de toda la adolescencia. Su vida social era inexistente. Su madre la acompañaba permanentemente y aunque la familia vivía en el centro de Londres, la primera vez que tomó el metro tenía 17 años.

Jacqueline du Pré: tragedia en clave de fa

https://www.elperiodico.com/es/cuaderno/20171014/jacqueline-du-pre-tragedia-clave-fa-6350305

Lale Andersen

https://fr.wikipedia.org/wiki/Lale_Andersen

Marlene Dietrich

https://de.wikipedia.org/wiki/Marlene_Dietrich

Consolare în toate, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

http://propinatiu.ro/armand-hrestic

*** *** *** ***

Ca întotdeauna, Stânga e ambiguă, mozaic. Ea exprimă și exasperarea marelui capital căruia i s-au diminuat, din cauza războiului pornit de Putin, afacerile cu Rusia oligarhilor. Secvențele sunt intens exploatate de canalele rusești.

10 mii de persoane au protestat la Berlin împotriva înarmării Ucrainei

https://www.hotnews.ro/stiri-international-26107371-10-mii-persoane-protestat-berlin-impotriva-inarmarii-ucrainei.htm

Poartă-ți plugul peste oasele morților, Olga Tokarczuk, Nobel. Trimiteri William Blake și astrograme, ca etichetă de hrană spirituală. O babă povestește cum căprioarele omoară vreo 3 braconieri, iar coțofenele dau foc casei să ardă un popă catolic, păcătos ca ai ortocșilor noștri în viziune azi masonic-bolșevic-nazist-ateistă. În final, ecologista feministă narator („autism testosteronic”, „sulă mică”), brusc dezvăluind că ea personal, cu oarecari rafinamente, i-a căsăpit pe cei trei cetățeni, deoarece și ei omorau animăluțe. Autoarea n-o pedepsește literar, ci o trece granița, ca pe corupții noștri fugari, să trăiască fericită acolo cu un salvator de cărăbuși. Mediul infect, întunecos, criminal, e un fel de cătun denumit... Transilvania, desigur după Dracula. 

20 02 2023 Maria Pană: Atac grav la democrație: fără declarații de avere și interese la liber pentru „personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională”

https://defapt.ro/noii-securisti-fara-declaratii-de-avere/

Comunicat - Referitor la amendamentele depuse la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului privind modificarea si completarea Legii nr. 176/2010

https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&M=NewsV2&Action=1&NewsId=3444

*** *** *** *** *** *** 

Dacă interbelicul n-ar fi existat de loc, atunci Autoelita ar fi criticat epoca Pauker-Dej, n-ar mai fi propus ca singură temă de dialog lista cu cine a mai fost naționalist.

... Scriitorul, eseistul și profesorul universitar Mircea Mihăieș explică pentru DW de ce nu avem o cultură a dialogului. Perioada interbelică este fetișizată, iar noi „mergem desesori ca într-un joc trucat, la cacealma“...

Subcultura dialogului. De la absența tradiției la prezența imposturii

https://www.dw.com/ro/subcultura-dialogului-de-la-absen%C8%9Ba-tradi%C8%9Biei-la-prezen%C8%9Ba-imposturii/a-64705565

Și-a cerut scuze neamul german pentru dezinteresul pro-sovietic privind Basarabia lui Ribbentrop, pentru diktatul de la Viena (cu tot cu cedarea Balcicului) sau pentru ținerea românilor la poarta Schengenului?

Sabina Fati: De ce ar trebui BOR să-și ceară scuze pentru robia romilor
https://www.dw.com/ro/de-ce-ar-trebui-bor-s%C4%83-%C8%99i-cear%C4%83-scuze-pentru-robia-romilor/a-64860151

DW mai vrea un Dictat austriac, nu e destul neprimirea în Schengen.

Sabina Fati: De ce blocarea investițiilor ungare în Ardeal nu folosește României

https://www.dw.com/ro/de-ce-blocarea-investi%C8%9Biilor-ungare-%C3%AEn-ardeal-nu-folose%C8%99te-rom%C3%A2niei/a-64849375

România afacerilor are nevoie de încă un Iohannis, nu de un Ștefan cel Mare.

Răzeșii nu existau pe vremea lui Ștefan cel Mare. Interviu cu tânărul istoric Liviu Cîmpeanu

https://www.contributors.ro/razesii-nu-existau-pe-vremea-lui-stefan-cel-mare-interviu-cu-tanarul-istoric-liviu-cimpeanu/comment-page-1

** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***