luni, 30 ianuarie 2023

Cred că unii scriitori mistici au dat acatiste la Mănăstirea Frăsinei, comuna Muereasca de Sus, Județul Vâlcea, să piarză alegerile păzitorul Schengenului de români.

Neglijăm mereu imaginea României. Nehammer a socotit încă de la 1 dec 2022 că RO n-are politicieni, oengeuri sau intelectuali care să-i strice alegerile cu vreun protest răsunător programat după 24 ian 2023. Iar ținta Schengen presupunea și investiții masive de la guvern pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Prejudecata  cancelarului Karl Nehammer că societatea românească nu va reacționa, la un fel de pedeapsă națională colectivă, s-a confirmat doar în ce privește cercurile intelectuale, altminteri foarte înclinate la a întocmi scrisori de protest. 

Surpriza atacului vine de la graba că tocmai când am retrimis, cu slugărnicie maximă, ambasadorul la Viena! Ca să-și câștige partidul austriac alegerile, poate că trebuia să ne cerem oficial iertare că n-am înțeles de prima dată de ce nu ne lasă-n Schengen.

22 01 2023 Cancelarul Karl Nehammer anunță că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen, atât timp cât acesta ”nu funcționează”: ”Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”
https://www.g4media.ro/cancelarul-karl-nehammer-anunta-ca-austria-isi-mentine-veto-ul-impotriva-extinderii-spatiului-schengen-atat-timp-cat-acesta-nu-functioneaza-gardul-de-frontiera-al-greciei.html

Cu îngrijorare privită, neprimirea românilor și bulgarilor în Schengen e un mesaj occidental pentru Putin că se poate negocia orice, inclusiv tot la Ialta. Promisiunile cu totuși primirea sunt probabil amplificate de interesele cancelarului austriac, așa, să treacă mica criză a boicotului.

Fără nicio demisie, România politică semnalizează intern și extern că nu suferă prea mult din pricina eșecului.

Pe Facebook, în 23 12 2022 încă nici o reacție USR! Adică, dacă tot n-am intrat în Schengen, să așteptăm că poate rezolvă Viktor Orbán!

23 12 2022 Ministrul de Externe Aurescu, felicitat de liderul partidului extremist AUR pentru luarea de poziție față de legea minorităților din Ucraina
https://www.g4media.ro/ministrul-de-externe-aurescu-felicitat-de-liderul-partidului-extremist-aur-pentru-luarea-de-pozitie-fata-de-legea-minoritatilor-din-ucraina.html

Adică bogata Austrie merită să mai încerce o dată în 2025!

P: „Așa a spus domnul Pieleanu?!”

23 12 2022 Sondaj Avangarde pentru G4Media: Cei mai mulți respondenți cred că vinovații pentru eșecul aderării la Schengen sunt în România
https://www.g4media.ro/exclusiv-sondaj-avangarde-pentru-g4media-cei-mai-multi-respondenti-cred-ca-vinovatii-pentru-esecul-aderarii-la-schengen-sunt-in-romania.html

Vorba timișoreanului la Revoluție: există Dumnezeu! Cred că unii scriitori mistici au dat acatiste la Mănăstirea Frăsinei, comuna Muereasca de Sus, Județul Vâlcea, să piarză alegerile din ianuarie păzitorul Schengenului de români.

E clar ca strategii noștri naivi au mizat pe partidul Nehammer, că se va purta rațional la 8 decembrie 2022 și în 2023. Deși n-a vizitat decât Bulgaria, n-a mai vorbit nimeni de Schengen. În plus, am trimis și ambasadorul la Viena, în semn de împăcare umilă cu situația, să aibă ăla toate șansele!

Ucraina își bate joc de minorități iar, cu o nouă lege. Aha, se reacționează! România electorală a învățat ceva din umilința neprimirii în Schengen. Dar intelectualii tot nu se implică, de groază că în postromânism ar fi fișați drept naționaliști.

Interesant șocul politic după final de an al eșecului Schengen. Frământări la Sectorul 2 care are primar USR și acest scandal austriac poate aduce către AUR exact ce procente îi lipseau ca să devină al doilea partid în intențiile de vot, liberalii mai pierzând în mai 2023 și șefia guvernului.

Emoțiile electoratului sunt declanșate de televiziunile puterii. În plus, puțina presă e și ea în majoritate controlabilă. Influența intelectualilor cât de cât publici e momentan aproape nulă. Mai rău încă, e conștientizată de aceștia! Analizând conduita a vreo 900 autori sau universitari activi pe Facebook, un student sociolog a găsit că, în criza Schengen,  7-10 decembrie 2022, peste 90% au evitat chestiunea arzătoare, preferând a vorbi de Gaudeamus sau a posta poze de voiaj. E o catastrofă, comparând cu modul în care funcționa „Luminarea Poporului” în România Regală a lui Dimitrie Gusti.

13 12 2022 Cristian Pârvulescu: Schengen: calcul și emoție

https://www.observatorcultural.ro/articol/schengen-calcul-si-emotie/

Marius Oprea:„ Au trecut aproape două decenii de cînd guvernul Năstase a privatizat Petrom, printr-un contract încă ”secret” cu firma austriacă OMW. România a pierdut astfel total controlul asupra principalelor sale rersuse energetice. Ar fi fost de aşteptat ca preşedintele Iohannis... să remedieze această situaţie... Contractul cu OMW nu numai că s-a păstrat tot ”la secret”, dar concernul asutriac a rămas una din puţinele firme (alături de HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, ”tăietorii de lemne” din pădurile României) cu ”uşa deschisă” la Cotroceni. Dorinţele şi nevoile lor, în România devin lege.“

10 01 2023  Preşedintele Iohannis şi ”guvernul său”, conduşi de OMW

https://www.mediafax.ro/politic/prezentul-fara-perdea-marius-oprea-presedintele-iohannis-si-guvernul-sau-condusi-de-omw-21490754

Important e ca partidul cancelarului să nu sufere, măi băieți!

Ca reacție la neprimirea în Schengen, precum în cazul Valev 1964, trebuie dezvoltate relațiile externe, inclusiv spre China. Altfel, își vor bate joc de RO și țări minuscule.

În postromânism, Schmitt de la Viena e apreciat de specialiștii noștri mediatizați drept mai istoric canonic și decât Boia, care nu și-a permis un bilanț foarte critic, la Centenar, al istoriei românilor. De aceea, la neprimirea României în Schengen de către un partid din Austria s-a reacționat intelectual prin tăcere complice sau prin clișeul că și-așa nu meritam! 

Balcanii in secolul XX. O istorie postimperială

https://www.hotnews.ro/stiri-recomandare_de_lectura-25248540-balcanii-secolul-istorie-postimperiala.htm

Serghei Mizil e un pictor cu personalitate, expoziția de la Căminul Artei, lângă Arhitectură, n-a fost uitată. Ar trebui să ceară Coaliției, pe la televiziuni, să ridice lângă lângă cartierul Justiției, un MuseumsQuartier dedicat artei contemporane, ca la Viena, să nu mai râdă Occidentul de înapoierea Capitalei noastre.

Să lăsăm pentru televiziuni și frizerie vrăjeala! Partidul lui Nehammer e principalul vinovat. Și antiromânismul britanicului Farage! Iar Occidentul parcă a lăsat, iarăși ca la Ialta, drum liber lui Putin spre Serbia și Balcani, exprimându-și dezinteresul pentru România și Bulgaria. Nici Titulescu, Drulă, Talleyrand sau Kaunitz nu obțineau în 8 decembrie 2022 Schengenul.

05 02 2023 România, corigentă la relații internaționale și diplomație. Analiza unui profesor de la Oxford despre eșecul Schengen

https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/romania-corigenta-la-relatii-internationale-si-2239903.html

Dezamăgirea românului este exprimată cel mai bine în această cugetare de postac pe marginea unui act de vandalism abject.

P: „Occidentul nu e de acord sa ne dea un amarat de Schengen dar noi credem ca o sa fie de acord sa moara pentru noi daca ne ataca Rusia….suntem doar o colonie fara drepturi…asta reprezinta pentru noi UE…..“

„Nazi bank”, inscripție apărută pe peretele unei sucursale Raiffeisen din Cluj-Napoca. Poliția a declanșat verificări

https://www.g4media.ro/nazi-bank-inscriptie-aparuta-pe-peretele-unei-sucursale-raiffeisen-din-cluj-napoca-politia-a-declansat-verificari.html

Euroatlantic, n-a reușit nimeni serios să potolească partidul austriac. În context de război, neprimirea României și Bulgariei în spațiul Schengen a lăsat o ambiguitate NATO-UE privind influența rusă până-n Serbia. Poate că de aici și graba de a învălui Ucraina prin Republica Moldova.

*

Televiziunile trebuie să facă mai mult decât până acum pentru ca populația să înțeleagă importanța PNL.

Cresc șansele pentru Veronica Dăncilă, Carmen Dan… Să salveze Educația iar, Ecaterina Andronescu… PSD are trecut glorios.

30 01 2022 Ministrul Familiei, Gabriela Firea, cere 30% femei pe listele electorale/ Un proiect de lege se află în procedură de urgenţă la Senat
https://www.g4media.ro/ministrul-familiei-gabriela-firea-cere-30-femei-pe-listele-electorale-un-proiect-de-lege-se-afla-in-procedura-de-urgenta-la-senat.html

Mecanismul democratic deja a pierdut puterea celor fără de putere. Oengeuri mute. O parte a presei pare plătită să nu... existe. Să se ferească de politica internă. Să nu supere nici puterea, nici opoziția.

*** ***

Precum sub ceaușism, vom regreta timpul pierdut la spectacolul corupției, incompetenței, nesimțirii și inculturii.

Probabil am pierdut Schengenul fiindcă n-am avut propagandă în 2018-2020. Măsurariul seriozității serbării Centenarului la 2018 ar fi fost prezența în toate bibliotecile liceale, orășenești și comunale, și din Diaspora, a cărții românilor regali: Constantin Kirițescu - "Istoria războiului pentru întregirea României (1916-1919)"

Precum și a tuturor volumelor Iurie Colesnic - "Basarabia necunoscută" vol I-XV.

Desigur, și: Ioan-Aurel Pop - "Centenarul Marii Uniri a romanilor. O istorie in imagini".

Consolare în toate, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

https://propinatiu.wordpress.com/armand-hrestic/ 

*** *** *** ***

Pensionarii de pe la blocuri pot îngriji o mare Diversitate patriarhală de flori, dar primarul vine cu o firmă care întinde și apoi tunde gazon pe bază de contract postmodern.

E rău în lume. Cu timpul, dictatorii au învățat să controleze internetul și să îndoctrineze populația cu noul canal de comunicare.

Educația se clatină de când consiliile elevilor și părinților au auzit că unele profesoare vor să predea limba și literatura română de pe burtierele conversațiilor tv, adică fără Eminescu și alți clasici.

Nici Obama, nici Trump n-au vizitat România, o țară cuminte, care a iertat Austria pentru neprimirea în Schengen, nu ajută excesiv Republica Moldova și nici nu solicită investiții chinezești.

Alte idei pentru coaliție, ca să fie Capitala respectată întru chestia cu Schengenul: Operă ca la Sydney pe Insula din Lacul Morii, Muzeu de Artă Modernă ca la Bilbao pe terenul RomExpo, Cetate a Științei ca la Valencia spre Măgurele. Sală Polivalentă handbal, cu patinoar de Mondiale? Nici măcar arena de tenis Năstase-Țiriac nu s-a refăcut, deși un ex-premier lucrează la BNR. Eventual, reconstruirea după model polonez a Mănăstirii Văcărești, de către stat, că BOR s-a săturat de critici.

*** *** *** *** *** *** 

USR nu e un partid de doctrină libertariană! Și nu e o gândire interzisă: libertarieni ca Ludwig von Mises sau Milton Friedman au primit Nobelul pentru economie. Claudiu Năsui a ales total neinspirat ziua postării, vulnerabilitate din care Sorin Ioniță a lansat o suprainterpretare savurată și de socialiștii lui Ciolacu, și de Reper, PNL sau AUR.

Claudiu Năsui vorbește despre Holocaust și nazism, făcând referie la ”ororile socialismului”/ Sorin Ioniță: ”De unde lipsa de abilitate politică și comportamentul imprudent, de influencer contrarian care zice trăznăi pentru audiență”
https://www.g4media.ro/claudiu-nasui-vorbeste-despre-holocaust-si-nazism-facand-referie-la-ororile-socialismului-sorin-ionita-de-unde-lipsa-de-abilitate-politica-si-comportamentul-imprudent-de.html

Un dezastru! Presa vremii, extrem de cenzurată de Regele Carol II, informează despre pierderea Basarabiei și Bucovinei doar pe o pagină din zece, zile în șir, mai mult în comunicate oficiale. Sunt și idei... protocronist ceaușiste 1989: să nu se adune mai mult de 4 persoane, nu se circulă noaptea etc. Plus intimidare cu avertismentul diseminat agresiv peste tot: fii atent ce vorbești!

Doliu național pentru pierderea Basarabiei

https://www.cristoiublog.ro/doliu-national-pentru-pierderea-basarabiei/

Neclar programul. Abscons. Din Polonia, președintele Biden se putea repezi două-trei ore la Chișinău, eventual fiind invitat și președintele Iohannis sau alt lider UE. E un fel de vid de putere acolo.

PSD răspunde politic de tot ce declară intelectualii proprii, ca Vasile Dâncu.

Academia se putea face de râs încă de prin 2007, de când Mircea Cărtărescu merita deja Nobelul. Nu văd însă ce are Națiunea Română cu mâncătoria dintre niște intelectuali, câți au mai rămas pe-aici! Mai bine și-ar vedea ei de complicitatea la plagiate și la ținerea Muzeului Național de Istorie în reparații din 2002, sau la nedigitalizarea Bibliotecii Naționale cum e Gallica a Franței.

 http://propinatiu.ro/wp-content/uploads/2014/08/kio.pdf

Eugen Istodor: Mircea Cărtărescu n-a luat, n-a cerut votul de intrare în Academia Română. Națiunea română a luat Nobelul de ciudă și ură
https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-26071910-mircea-cartarescu-luat-cerut-votul-intrare-academia-romana-natiunea-romana-luat-nobelul-ciuda-ura.htm

Filantropii noștri baroni trebuie să plătească liderilor coaliției o excursie la MuseumsQuartier Wien, poate înțeleg cum funcționează un muzeu de artă contemporană și de ce nu ne-a apărat nicio mare putere de agresiunea austriacă privind Schengenul.

De ce la Athos se poate păstra tradiția și în România la Frăsinei nu?

Ateismul e cea mai simplă religie imaginabilă.

Alegătorului nu-i spune nimeni dacă Avocatul Poporului, SNSPA sau Biblioteca Digitală a Bucureștilor pot da în judecată Guvernul pentru pierderea unor miliarde de euro, pe care mai bine le furau șmecherii măcar reinvestindu-le în România.

Ar trebui să plagiem utilul Institut national de l’audiovisuel al Franței, să poată fi accesate, eventual cu abonament, și arhiva radiourilor din RO, și baza de date a Europei Libere.

Avem mulți plagiatori bogați și respectați de intelectualitatea complice.

România a rămas foarte înapoiată la educație, necesitând măsuri radicale de occidentalizare. Colegiile și liceele performante trebuie privatizate după metoda MEBO, acordându-li-se autonomie ca a universităților.

Colegiile pedagogice sunt surse de sintaxe mentale dezirabile, susține Adrian Opre, decanul Facultății de Științele Educației a UBB Cluj

https://www.g4media.ro/colegiile-pedagogice-sunt-surse-de-sintaxe-mentale-dezirabile-sustine-adrian-opre-decanul-facultatii-de-stiintele-educatiei-a-ubb-cluj.html

S-ar simți de Nobel să aibă în bibliotecă și o teză pe bune. Să se laude la musafirii mai cocalari.
„Mircea Oprean, soţul autoarei, care are şi el un exemplar personal acasă, este revoltat de această tranzacţie.”

28 01 2023 Teza de doctorat a fetei lui Ceauşescu, scoasă la licitaţie. Ce îl revoltă pe fostul ginere: ''Am atâtea lucruri de la Zoia, cum să le vând?''
https://ziare.com/zoe-ceausescu/teza-doctorat-zoe-ceausescu-licitatie-sot-autoare-revoltat-1785732

Ca să declanșezi un război devastator în secolul XXI nu e nevoie de inteligență artificială, ci să ai putere maximă și cetățeni aduși la supunere oarbă.

„Oamenii să fie eutanasiați sau sterilizați“: soluția inteligenței artificiale pentru salvarea planetei

https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/oamenii-sa-fie-eutanasiati-sau-sterilizati-2237818.html

România se află pe culmile unei prosperități nevisate și ar putea felia mai mult pib la Edu-Cultură, Cercetare și Tineret. Vai de educația adulților!  RO n-are și nu va avea un TVR Cultural, un TVR Didactic. Și nici o Cetate a Științei ca-n La Villette Paris, în Valencia, în Winterthur (Elveția, Technorama) sau Science City Kolkata. Capitala nu va avea o Grădină Botanică ca la Medellin sau Singapore. Nici vreun panda gigant sau roșu cum Tiergarten Schönbrunn. Televiziunile știriste sau tabloide, ar putea fi însă obligate la 45 % documentare educative, iar Biblioteca Națională să ofere online cartea clasică românească și periodicele, precum Gallica, și toate căminele culturale să aibă internet. Presa trebuie să-i întrebe mai des pe politicieni ce-au mai citit, la ce concert au fost, ce muzee au vizitat (când se întorc din străinătate). Iar pe noii îmbogățiți, cu ce donații filantropice se mai laudă.

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***