sâmbătă, 19 februarie 2022

Un titlu de neimaginat în 2008: „Putin, pe urmele lui Hitler. Invadarea Poloniei din 1939 versus invadarea Ucrainei din 2022”

 Nu corupția, nu incompetența, ci neseriozitatea ne termină!

Interesant că puterile europene sunt tot atât de ezitante ca în 1938-1939. Îl lasă numai pe Biden să se expună. Sunt și curente care regretă extinderea NATO! Cum au fost posibile capitulările 1938-1939? Acum înțelegem câte ceva, fără efortul de a citi istorie.

Putin, pe urmele lui Hitler. Invadarea Poloniei din 1939 versus invadarea Ucrainei din 2022
https://adevarul.ro/international/europa/putin-urmele-hitler-invadarea-poloniei-1939-versus-invadarea-ucrainei-2022-1_6210bdce5163ec42712ca0c8/index.html

N-ar fi de mirare postacii să se ia de titlul articolului, cum că o asemenea comparație a strategiilor Putin și Hitler e o jignire gravă a victimelor tipului de război risipitor de vieți rusești practicat de Stalin, care a forțat cu pierderi uriașe eliberarea Kievului în cinstea lui 7 Noiembrie 1943!

„Exerciţiile de comandă strategică şi de stat major ale Rusiei, care implică toate cele trei componente ale Forţelor Nucleare Strategice sunt efectuate anual, în mod normal la sfârşitul anului de antrenament de luptă al trupelor.”

Rusia a început exercițiile militare „strategice” cu rachete balistice, la care participă Putin și Lukașenko
https://www.g4media.ro/rusia-a-inceput-exercitiile-militare-strategice-cu-rachete-balistice-la-care-participa-putin-si-lukasenko.html

Se va găsi un tiran să le folosească, poate chiar împotriva propriului popor.

Cristian Unteanu: Perspectiva demenţei în acţiune: ameninţarea cu folosirea armelor nucleare

https://adevarul.ro/international/in-lume/perspectiva-dementei-actiune-amenintarea-folosirea-armelor-nucleare-1_6210af6a5163ec42712c3772/index.html

*

Biden: Credem că Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile, iar ținta e Kiev / Sunt convins că Putin a luat decizia de a ataca Ucraina

https://www.g4media.ro/breaking-biden-credem-ca-rusia-va-ataca-ucraina-in-urmatoarele-zile-iar-tinta-e-kiev-sunt-convins-ca-putin-a-luat-decizia-de-a-ataca-ucraina.html

„Liderii regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei au ordonat o mobilizare militară generală, acţiune care are loc pe fondul unei creşteri a violenţelor în regiunea devastată de război, de care Occidentul se teme că ar putea fi folosită ca pretext pentru o invazie din partea Rusiei.”

Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk au ordonat mobilizarea generală

https://www.mediafax.ro/externe/liderii-separatisti-din-donetk-si-lugansk-au-ordonat-mobilizarea-generala-20536019

A3: „Liderii republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk, Leonid Pasechnik şi Denis Puşilin, au anunţat evacuarea în masă a rezidenţilor către Rusia. S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei spre Rostov.”

Cozi uriaşe de oameni la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Evacuare masivă din Lugansk şi Donetsk

https://www.antena3.ro/externe/cozi-uriase-oameni-frontiera-ucraina-rusia-evacuare-lugansk-donetsk-629698.html

Ce mai scrie ziarul cu un contributor născut chiar în URSS. „O femeie în lacrimi și-a îmbrățișat copiii înainte de plecare, iar o tânără de 22 de ani, proaspăt întoarsă dintr-o călătorie în Rusia, a declarat pentru Reuters că își face bagajele pentru a se întoarce cu mama ei, care este pensionară. „Mama este panicată. Tata ne trimite departe”, a spus ea”.

Imagini din Donețk. 700.000 de civili, inclusiv copii, în curs de evacuare spre Rusia

https://www.libertatea.ro/stiri/video-evacuare-donetk-ucraina-copii-autobuze-spre-rostov-rusia-3986776

Spre deosebire de presa română, presa occidentală, chiar americană, a tot trimis agresiunea rusă putinistă în josul paginii, astfel încât n-au existat încă manifestări contra războiului de-ale oengeurilor pacifiste, chit că ele din genom se ocupă mai mult de Pentagon sau de CIA. Ceea ce a încurajat militarismul din Rusia.

Dezgustătoare, chiar și acum, titluri afirmând neutralitatea, adică indiferența:

„Forces ukrainiennes et séparatistes pro-russes s’accusent de violations du cessez-le-feu.”  

Times acordă în țara Brexitului doar un colț de pagină, 3%, alertei Biden privind invadarea Kievului.

Le Monde: Crise en Ukraine : un cessez-le-feu de moins en moins respecté dans l’est du pays.

Doar germanii par a se fi trezit din siestă, după umilințele îndurate de Scholz la Moscova, dirijat de Putin din arătător și neașteptat la ușă, terminându-se conferința de presă, ca și cum pibul Rusiei ar fi de 3 ori cât al Germaniei!

“When peace has been broken anywhere, the peace of all countries everywhere is in danger.”

Roosevelt citat de Putin într-un deosebit de dur discurs la conferința pentru securitate din februarie 2007, München, contra unei lumi monopolare când există BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), și contra extinderii NATO, nemailăsând Rusiei ce să anexeze.

2007 Putin Speech and the Following Discussion at the Munich Conference on Security Policy
https://russialist.org/transcript-putin-speech-and-the-following-discussion-at-the-munich-conference-on-security-policy/

Ucraina pare să reziste presiunilor puterilor europene care o sfătuiesc să cedeze în chestiunea NATO, dar se fac că uită doctrina Putin, lansată la 12.07.2021, cum că Ucraina e un fel de parte a Rusiei. Adică poanta cu NATO ascunde proiectul reconstrucției URSS. Urmează Republica Moldova și chiar Țările Baltice, plus ambiția de a dovedi că nu vor face Germania, Franța sau țara Brexitului război nuclear pentru niște „teritorii“ din Est..

Deci Putin scoate un articol care desființează teoretic statul ucrainean, apoi masează în jurul Ucrainei trupe ca pentru război. Unii euroatlantici vor să-l înțeleagă fără să-i fi citit cartea pe cel ce a dezlănțuit WW2!

12 07 2021 Article by Vladimir Putin ”On the Historical Unity of Russians and Ukrainians“

http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181

Ce poate fi mai rău pentru România.

1. După Ucraina, sau odată cu ea, că tot vor fi aceleași sancțiuni, oricum mai ușoare decât cele privind Crimeia, anexarea Republicii Moldova în cadrul proiectului putinist al reconstituirii URSS.

2. Retragerea NATO în spatele Cortinei de Fier, sau măcar discutarea din pacifism și considerente de afaceri a chestiunii, condiții suficiente pentru a reduce drastic investițiile occidentale în Est, așa cum România Regală ezita să riște prea mult capital în Basarabia.

Previzibil, va fi alimentat – intelectualul cult e mai ușor coruptibil decât analfabetul funcțional – un curent de opinie cum că Occidentul a greșit fundamental – e tot mai citat George Kennan 1997 (avea 93 de ani) – în chestiunea Bush de la București 2008 cu invitarea Ucrainei și Georgiei în NATO, blocată de Merkel, frica germană de soldatul rus fiind eternă.

„Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, miercuri, că este prea devreme pentru Ucraina şi Georgia să primească statutul de state candidate la integrarea NATO, în pofida susţinerii Statelor Unite, relatează AFP. Imediat după sosirea la Bucureşti, unde are loc summitul NATO, Angela Merkel a reiterat opoziţia faţă de participarea celor două foste republici sovietice la Planul de Acţiune pentru Aderarea NATO (MAP)”|

03.04.2008: Ucraina şi Georgia nu primesc MAP.

https://www.dw.com/ro/ucraina-%C5%9Fi-georgia-nu-primesc-map/a-3241246

George Kennan: A Fateful Error - The New York Times

https://www.nytimes.com/1997/02/05/opinion/a-fateful-error.html

NATO Expansion Would Be an Epic 'Fateful Error' - Los Angeles Times
https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1997-jul-07-me-10464-story.html

What would George Kennan say about Ukraine?
https://thehill.com/opinion/national-security/591787-what-would-george-kennan-say-about-ukraine

George F. Kennan
https://en.wikipedia.org/wiki/George_F._Kennan

Poate că Biden însuși ar fi optat pentru izolaționism de n-ar fi fost exploatată de trumpiști retragerea jalnică din Afganistan, iarăși o încurajare a militarismului putinist!

Să ne amintim însă cum americanii, precum se mai văd statui și numele celor căzuți în National Mall la Washington, își sacrificau tineretul în Vietnam și Coreea, iar Europa Apuseană demonstra contra, fascinată de chipul luminos al lui Brejnev și chiar de revoluția culturală maoistă. Dealtfel anti-americanismul francez și socoteala că NATO e în moarte clinică sunt foarte bine primite la Kremlin și la Lubianka.

 „Poutine lave l’affront, parfaitement gratuit, que Barack Obama lui avait infligé en disant que la Russie ne faisait plus partie du « club des grands ». Pour Poutine, le statut du pays passe avant, bien avant, le sort de ses habitants, et, soutenu par la Chine, il a remis la Russie au cœur des préoccupations stratégiques des Etats-Unis.”

17 février 2022: Crise ukrainienne : « Poutine lave l’affront, parfaitement gratuit, que Barack Obama lui avait infligé »

https://www.lemonde.fr/idees/article/2022/02/17/crise-ukrainienne-poutine-lave-l-affront-parfaitement-gratuit-que-barack-obama-lui-avait-inflige_6114086_3232.html

***

Precum sub ceaușism, vom regreta că se puteau citi mai multe liste de cărți de bune în lunile pandemiei din Epoca Iohannis-Cîțu. Ca la țară, când cu ciuma lui Caragea.

Arhiva Brezianu. Dicționarul sculptorilor din România.

http://www.arhiva-brezianu.ro/dictionar--s18

Pandrea Petre  -  Memoriile mandarinului valah. Jurnal 1954-1956

Memoriile mandarinului valah. Jurnal 1957-1958

Călugărul alb

Brâncuși. Amintiri și exegeze

Brâncuși. Amicii și inamicii

Brâncuși. Pravila de la Craiova

Adolescentul miop, Liceanul Neascultător care a citit o mie de cărți bune, nu prea are vreun avantaj la noi, nici măcar la bac.  Consolare, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Totuși, nu toată cultura e gratuită, mai și plătești online, vreun documentar, vreo carte, vreo interpretare de maestru.

*** *** *** ***

Klaus Iohannis, de la summit-ul UE – Uniunea Africană: Pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa

https://www.g4media.ro/klaus-iohannis-de-la-summit-ul-ue-uniunea-africana-pentru-tara-noastra-educatia-este-in-mod-traditional-un-domeniu-important-de-cooperare-cu-africa.html

Altminteri avem memorie bună, chiar cu Muzeul Național de Istorie în reparații din 2002

Ziua Națională Constantin Brâncuși. Premierul Ciucă: ”Să nu uităm de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem”
https://www.gandul.ro/actualitate/ziua-nationala-constantin-brancusi-premierul-ciuca-sa-nu-uitam-de-unde-am-plecat-sa-nu-uitam-niciodata-cine-suntem-19751976

 După ce că a... fugit Domnisoara Pogany peste hotare, neachiziționată din Colecţia Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck ( partea nedonată statului), și Cumințenia Pamântului a fost practic refuzată, apelându-se deliberat la mila publică, parlamentarii dând vina pe incultura electoratului și pe necesitatea de a face economii tocmai la Educație și Cultură... Se pot refuza 25 de spitale, darmite o lucrare de Brâncuși!

Ziua Națională Constantin Brâncuși este sărbătorită sâmbătă/ Se împlinesc 146 de ani de la nașterea marelui sculptor
https://www.g4media.ro/ziua-nationala-constantin-brancusi-este-sarbatorita-sambata-se-implinesc-146-de-ani-de-la-nasterea-marelui-sculptor.html

19 august 2009: „Domnişoara Pogany“, ajunsă la tribunal din dezinteres
https://adevarul.ro/news/societate/domnisoara-pogany-ajunsa-tribunal--dezinteres-1_50aca4fd7c42d5a66387807d/index.html

Depinde și de Curtea Constituțională, ca și chestiunea măștilor. Corupție nu mai avem.
https://adevarul.ro/news/politica/aurescu-despre-aderarea-romaniei-schengen-trebuie-concentram-atinge-decizia-politica-unanima-tuturor-statelor-membre-1_6210caba5163ec42712d0765/index.html

*** *** *** *** *** *** *** ***

According to Techcet estimates, over 90% of U.S. semiconductor-grade neon supplies come from Ukraine, while 35% of U.S. palladium is sourced from Russia... Neon prices rose 600% in the runup to Russia's 2014 annexation of the Crimean peninsula from Ukraine, since chip firms relied on a few Ukrainian companies, according to the U.S. International Trade Commission.

Russia could hit U.S. chip industry, White House warns

https://www.reuters.com/technology/white-house-tells-chip-industry-brace-russian-supply-disruptions-2022-02-11/

31 01 2022 George Soros warns China is facing an economic crisis

https://edition.cnn.com/2022/01/31/investing/george-soros-china-real-estate/index.html

Vladimir Putin’s deepest fear is the freedom of Russia’s neighbours

https://www.ft.com/content/6c0c9e21-0cf7-4732-a445-bc117fb5d6f8

*

Zelenski l-a bruscat de mai multe ori pe Biden, susținând că nu există sămânță de panică și că n-are el frică să-și părăsească țara în plină criză! Acum, riscă să fie convins de puterile europene că trebuie să declare Ucraina, unilateral, că nu vrea nici în NATO, nici în UE!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ia parte la Conferința pe teme de securitate de la München

https://moldova.europalibera.org/a/31711348.html

Mari manifestări sincere de solidaritate cu Kievul? Ucraina a fost adesea arogantă cu România lui Boia, cea neîncrezătoare intelectualicește în Istoria ei, inclusiv în ce privește Marea Unire din 1918, de-a ajuns AUR al doilea PSD.

Ca și Șoșoacă, răsfățata tabloidelor dă un interesant exemplu de putinofilie.

19 Februarie 2022: Cetățean american, Anamaria Prodan s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București. Cuvinte mari la adresa lui Valery Kuzmin
https://ziare.com/anamaria-prodan/anamaria-prodan-cetatean-american-intalnire-valery-kuzmin-ambasadaorul-rusiei-la-bucuresti-1726184

„Senatoarea Diana Sosoaca a anuntat, intr-o emisiunea cu Luis Lazarus, Codruta Cerva si Oana Lovin, ca isi cere scuze Ambasadei Rusiei pentru ca un grup de manifestanti a ajuns saptamana trecuta in fata sediului ambasadei pentru a comemora masacrul de Fantana Alba.”

6 aprilie 2021 Trompetele Rusiei. Sosoaca: „In calitate de senator mi-am cerut scuze ambasadei Rusiei pentru jignirile aduse”. Cerva: „O sa iau un buchet mare de flori, o sa bat la ambasada Rusiei si o sa imi cer scuze”

https://www.aktual24.ro/trompetele-rusiei-sosoaca-in-calitate-de-senator-mi-am-cerut-scuze-ambasadei-rusiei-pentru-jignirile-aduse-cerva-o-sa-iau-un-buchet-mare-de-flori-o-sa-bat-la-ambasada-rusiei-si-o-sa-imi-cer/

Când a fost arestat marele reformator Gorbaciov de puciști în Crimeia, pe 19 august 1991, la București se alcătuiau de către comuniști ai lui Verdeț liste cu persoanele de arestat în caz că se revine la totalitarism în România.

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie, mulți nechezoli (înlocuitori de intelectuali) cugetând cam prea sinucigaș autocritic în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

 *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***