luni, 14 februarie 2022

Multă literatură: „psihoza militaristă întreţinută de Washington”. Dar cum se cheamă când te încercuiește un vecin gigantic cu mai toate armatele sale, ca la război?

 Nu corupția, nu incompetența, ci neseriozitatea ne termină!

Literar, de folosit în cărțile noastre unele observații.

1. Dezinteresul omului euroatlantic privind ce e prin Galiția Mare. Pentru marea massă, Europa se termină la Elba. Dincolo de talveg, sunt tot felul de triburi, cum s-a spus după 1989. Dezinteres exploatat și consolidat de televiziunea și presa de consum.

Numai omul cult, care își caută informația, știe că Putin ar putea anexa Ucraina.

2. Chestiunea gazelor, a altor afaceri. Macron vrea un NATO înarmat de industriașii francezi. Germania e de-a dreptul aliată lui Putin. Johnson cel mult vrea să semnaleze că Anglia mai există. Nimeni nu e însă de acord cu sacrificii pentru Ucraina. Ar fi ca și cum românilor li s-ar cere taxă de solidaritate unionistă! Sancțiunile vor fi mai slabe decât cele pentru Crimeia.

3. ONU e o ruină: contează mai puțin și decât Societatea Națiunilor sub Titulescu.

4. Rusia este un totalitarism în expansiune abia după lichidarea oricărei opoziții. Tăcere de cimitir.

5. Oengeurile occidentale nu sunt bune, ca și la noi, decât de protecția maidanezilor. Precum UNESCO, n-au nicio milă de copiii ucraineni, ținuți de creștinul pravoslavnic Putin sub teroarea iminenței războiului, etalându-se toate armele de nimicire și mulțimea lor.

6. Nu mai există în Occident, să formeze opinia consumatorului alegător, decât politicieni și consilierii lor. Inculții funcționali nu cunosc niciun Thomas Mann, Romain Rolland sau Soljenițîn, a căror indignare să pună pe gânduri. Postmodernitatea este un postfascism biruitor, cu toate valorile palpabile, în mall.

7. Presa mondială n-a fost zguduită de nicio luare poziție a celui bănuit că a fost făcut de Putin bolșoi ciolovek, ba chiar president USA, Donald Trump.

BBC a scos vremelnic declarația anului. E de crezut că acei occidentali care câștigă din sprijinirea lui Putin presează Ucraina să cedeze ca Beneš sau Hácha, să declare singură că nu vrea occidentalizare. Pentru ei, Rusia e un partener în afaceri, iar Biden un strică-chef.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie revine cu precizări: Planurile de aderare la NATO rămân neschimbate / Acest lucru este clar reglementat de Constituția noastră
https://www.g4media.ro/ambasadorul-ucrainei-in-marea-britanie-revine-cu-precizari-planurile-de-aderare-la-nato-raman-neschimbate-acest-lucru-este-clar-reglementat-de-constitutia-noastra.html

Putin ignoră influența poloneză în Ucraina. În septembrie 1939, polonezii au preferat să se bată cu două totalitarisme muncitorești aliate decât să cedeze.

„Vladimir Putin pleacă de la câteva premise greșite... Prima este că Occidentul este vinovat de prăbușirea URSS. A doua este că statele Europei de Est au fost vârâte cu forța în NATO de americani.”

Mihai Oprișor: Premise incorecte şi un moment nu tocmai bine ales
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/premise-incorecte-si-un-moment-nu-tocmai-bine-ales

Nu s-a așteptat Putin ca Biden să fie atât de activ!

„În total, seria extraordinară de dezvăluiri – care se desfăşoară aproape la fel de repede pe măsură ce informaţiile sunt colectate şi evaluate – a constituit una dintre cele mai agresive operaţiuni de dezvăluiri de informaţii, de către Statele Unite, de la criza rachetelor din Cuba, spun actuali şi foşti oficiali americani, citaţi de The New York Times“ .

Viorica Marin: Invadarea iminentă a Ucrainei. Americanii vor să-l bată pe Vladimir Putin cu propriile arme
https://adevarul.ro/international/statele-unite/ivadarea-aminenta-ucrainei-americanii-vor-sa-l-bata-vladimir-putin-propriile-arme-analiza-1_620907145163ec4271ee3d22/index.html

Jake Sullivan a tenté de finir son intervention par une note optimiste, ou plutôt mobilisatrice. « Sous l’administration Biden, les Etats-Unis ont confiance en eux-mêmes et dans l’Occident. Nous représentons plus de 50 % du PIB mondial. La Chine et la Russie, moins de 20 %. Nous avons l’innovation. Nous avons l’esprit d’entreprise. Nous avons la liberté. »

Les Etats-Unis toujours plus alarmistes sur la crise en Ukraine

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/02/12/les-etats-unis-toujours-plus-alarmistes-sur-la-crise-en-ukraine_6113368_3210.html

A spus destul localnicilor cât să vrea Suedia să intre în NATO.
Diplomat rus: Ne doare în cot de sancțiunile occidentalilor!
https://adevarul.ro/international/statele-unite/ivadarea-aminenta-ucrainei-americanii-vor-sa-l-bata-vladimir-putin-propriile-arme-analiza-1_620907145163ec4271ee3d22/index.html

Putin 'doesn't give a s**t about sanctions' Russian ambassador says amid Ukraine invasion fears
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10507761/Putin-doesnt-s-t-sanctions-Russian-ambassador-says-amid-Ukraine-invasion-fears.html

A Odesa la miman los ucranianos y rusos por igual no solo por su excelente ubicación geográfica con el enorme puerto tragando sin parar mercancías. Su localización, en la cuenca del Mar Negro, permitiría a las tropas rusas posicionarse a 100 kilómetros de Tiráspol, la capital de Transnistria, un reducto de la Guerra Fría. Este territorio se separó de Moldavia en 1990 declarando su adhesión a Moscú (y con la ayuda de Moscú), aunque la comunidad internacional no lo reconoce como un país. En el contexto actual de la crisis ucraniana se ha especulado con la la posibilidad de que Putin se anexione definitivamente Transnistria.

Así se prepara Odesa ante un posible ataque anfibio ruso a Ucrania
https://www.larazon.es/internacional/20220213/3nwuws46ljfq3b5j5m4gfydq2e.html

*

Multă literatură: „psihoza militaristă întreţinută de Washington”. Dar cum se cheamă când te încercuiește un vecin gigantic cu mai toate armatele sale de nimicire, puse în dispozitiv de război și făcând exerciții de invazie?

Rusia, îngrijorată în privința relocării personalului misiunii OSCE în Ucraina

https://www.g4media.ro/rusia-ingrijorata-in-privinta-relocarii-personalului-misiunii-osce-in-ucraina.html

Cert e că Germania, deocamdată, a arătat Rusiei mare indiferență față de soarta Ucrainei și interes vital pentru gaze, după ce ecologiștii au socotit că energia nucleară n-are ce căuta în UE.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin acuză Germania de ipocrizie: Refuzați să ne vindeți armament, dar încălcați embargoul și vindeți în Rusia componente pentru arme

https://www.g4media.ro/ambasadorul-ucrainei-la-berlin-acuza-germania-de-ipocrizie-refuzati-sa-ne-vindeti-armament-dar-incalcati-embargoul-si-vindeti-in-rusia-componente-pentru-arme.html

Ucraina, în aşteptarea cancelarului german Olaf Scholz. Germania vizează sporirea ajutorului economic, dar îşi menţine refuzul de a furniza arme letale
https://adevarul.ro/international/europa/ucraina-asteptarea-cancelarului-german-olaf-scholz-germania-vizeaza-sporirea-ajutorului-economic-isi-mentine-refuzul-furniza-arme-letale-1_62091b175163ec4271eed0fb/index.html

Scene grotești la televiziunile controlate de Putin. Redactorul șef de la Russia Today (RT) plânge în hohote, spunând poporului că Rusia nu are de ales și trebuie să invadeze Ucraina pentru a o împiedica să ”gazeze oameni” în ”lagăre de concentrare”

Scene grotești la televiziunile controlate de Putin. Redactorul șef de la Russia Today (RT) plânge în hohote, spunând poporului că Rusia nu are de ales și trebuie să invadeze Ucraina pentru a o împiedica să ”gazeze oameni” în ”lagăre de concentrare”
https://www.podul.ro/articol/16878/scene-groteti-la-televiziunile-controlate-de-putin-redactorul-ef-de-la-russia-today-rt-plange-in-hohote-spunand-poporului-c-rusia-nu-are-de-ales-i-trebuie-s-invadeze-ucraina-pentru-a-o-impiedica-s-gazeze-oameni-in-lagre-de-concentrare?

***

Precum sub ceaușism, vom regreta că se puteau citi mai multe liste de cărți de bune în lunile pandemiei din Epoca Iohannis-Cîțu. Ca la țară, când cu ciuma lui Caragea.

8 03 2014 Camelian Propinațiu - Bicentenarul poetului naţional ucrainean Taras Şevcenko
https://propinatiu.blogspot.com/2014/03/bicentenarul-poetului-national.html

Taras Şevcenko – Cobzarul, Ed. Univers, 1990, trad. Victor Tulbure, prefaţă Dan Horia Mazilu.

Taras Şevcenko, Tinerele mele gînduri, Ed Augusta, Timişoara, 2005, trad. Ion Cozmei.

Magdalena Laszlo-Kutiuk, Opera lui Sevcenko pe fundalul epocii sale, Editura Mustang, Bucuresti, 2002.   

Marius Chelaru – Taras Şevcenko sau suspinul în versuri al nisipului, în Convorbiri literare, sep. 2006.

Adolescentul miop, Liceanul Neascultător care a citit o mie de cărți bune, nu prea are vreun avantaj la noi, nici măcar la bac.  Consolare, listele clasice de cărți bune:

https://propinatiu.wordpress.com/lista-lui-propinatiu

Carte străina clasică gratuită:

https://archive.org/details/fav-camelian_propinatiu?sort=creatorSorter

Totuși, nu toată cultura e gratuită, mai și plătești online, vreun documentar, vreo carte, vreo interpretare de maestru.

*** *** *** ***

Poate după ce se termină de tocat miliardele din programul Saligny-Dragnea.

Predoiu: Eu am fost optimist când am spus că la 1 februarie 2021 viitoarea coaliţie va începe să dezbată legile Justiţiei. Nici n-au ajuns în Parlament, deşi eu le-am lăsat pe masă, făcute
https://www.g4media.ro/predoiu-eu-am-fost-optimist-cand-am-spus-ca-la-1-februarie-2021-viitoarea-coalitie-va-incepe-sa-dezbata-legile-justitiei-nici-n-au-ajuns-in-parlament-desi-eu-le-am-lasat-pe-masa-facute.html

Testul diferenței de viziuni e renunțarea la protestul cu vehicule, plagiat după canadieni și planificat fără a ține seama de criza generată de armatele lui Putin.
Târziu, despre excluderea lui Şoşoacă din AUR: A fost „un import recent”. Făcea o imagine proastă partidului / Ce spune despre împărţirea puterii în AUR

https://adevarul.ro/news/politica/tarziu-despre-excluderea-Sosoaca-aur-fost-un-import-recent-facea-imagine-proasta-partidului--spune-despre-impartirea-puterii-aur-1_620913f75163ec4271ee9d4f/index.html

*** *** *** *** *** *** *** ***

How is Russia Covering the Ukraine Crisis?

https://securingdemocracy.gmfus.org/russia-propaganda-disinformation-ukraine/#Russia_is_Innocent

Pretenția presei să fie divulgate acum probele intelligence cum că Rusia comite o agresiune nu este în folosul păcii.

The West is a player in the Ukraine information war. Unlike Russia, it has to convince the public

https://edition.cnn.com/2022/02/13/europe/ukraine-russia-disinformation-us-uk-intelligence-cmd-gbr-intl/index.html

Presa să verifice întâi câți dintre ziariști fac propagandă putinistă. Media occidentală are și acum o mare contribuție la jocul lui Putin: din dispreț față de „triburile din Est”, criza ruso-ucraineană e în continuară tratată ca problemă de interes minor.

Atacul ”grafic” al Rusiei și despre neîncrederea presei față de informațiile Serviciilor SUA: ”Au ajuns în zona conspirațiilor”

https://www.hotnews.ro/stiri-international-25364565-atacul-grafic-rusiei-despre-neincrederea-presei-americane-fata-informatiile-servciilor-sua-ajuns-zona-conspiratiilor.htm

Când o mare vedetă umblă noaptea prin vecini, se nasc tot felul de bârfe. N-are de ce să se mire. 

Ucraina pare să reziste presiunilor puterilor europene care o sfătuiesc să cedeze în chestiunea NATO, dar se fac că uită doctrina Putin, lansată la 12.07.2021, cum că Ucraina e un fel de parte a Rusiei.

Deci Putin scoate un articol care desființează teoretic statul ucrainean, apoi masează în jurul Ucrainei trupe ca pentru război. Unii euroatlantici vor să-l înțeleagă fără să-i fi citit cartea pe cel ce a dezlănțuit WW2!

12 07 2021 Article by Vladimir Putin ”On the Historical Unity of Russians and Ukrainians“

http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181

Occidentul, mai ales cel care face afaceri cu oligarhii,  trebuia să se aștepte la o criză ruso-ucraineană după apariția doctrinei Putin, celebrul articol din 12 07 2021, cum că Ucraina e un fel de parte a Rusiei:  "Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor".

17 07 2021 Într-un amplu eseu, omul forte al Rusiei neagă suveranitatea Ucrainei şi ameninţă cu consecinţe în cazul în care ţara visează în continuare la admiterea în NATO, consideră Konstantin von Eggert.

Opinie: Putin scrie propria sa istorie
https://www.dw.com/ro/opinie-putin-scrie-propria-sa-istorie/a-58299550

Pentru micile mari puteri UE, dincolo de Elba sunt un fel de triburi. Ucraina e un fel de n-ar mai fi. Dar Rusia are gaze și e un partener de afaceri, în timp ce americanii sunt dimpotrivă, tocmai marea și abjecta concurență! Or, americanii și rușii sunt trecători, pe când gloria Franței e eternă.

De aceea se merge pe vast popularul TF1 până la a face propagandă cu dreptatea lui Putin!

„L'éclairage de Bertrand Badie, spécialiste des relations internationales... ce n’est pas du tout un retour à la Guerre Froide, car le contexte est totalement différent, notamment à cause de l’interdépendance économique entre la Russie et l’Europe.”

13. 02 2022 Crise en Ukraine : "La Russie et les États-Unis ont en commun de voir leur puissance mise en doute"

https://www.tf1info.fr/international/crise-en-ukraine-interview-la-russie-et-les-etats-unis-ont-en-commun-de-voir-leur-puissance-mise-en-doute-2210742.html

Ca să înțeleagă telespectatorul dreptatea rusă, i se rezumă a doua zi chiar doctrina Putin despre Ucraina ca parte a Rusiei, fără a cita și punctul de vedere al Kievului!

Visiblement, Moscou considère encore de nos jours cet espace comme son berceau. Pour preuve, un long texte publié en juillet dernier par le président Vladimir Poutine. Ce dernier estimait que "Russes et Ukrainiens sont une seule nation" appartenant à "un seul et même espace historique et spirituel".  Ce "même espace historique et spirituel", Vladimir Poutine le défend depuis des années. Plus précisément depuis 2014 : quand il déclare que l’Ukraine n’est pas un État à part entière, mais un appendice russe qu'il appelle "la Nouvelle Russie", ou "Novorossia".

14. 02 2022 L'Ukraine, partie intégrante de la "la Nouvelle Russie"?
https://www.tf1info.fr/international/crise-en-ukraine-dans-le-donbass-avec-la-russie-la-partition-expliquee-en-5-points-2210789.html

*

Nici dotările pentru tineret nu sunt grozave. Probabil clasa politică se gandește că oricum specialiștii vor emigra sau măcar vor incerca. Iar USR a fost alungat de la guvernare.

Tinerii din România, cei mai săraci din UE. Care este cea mai afectată categorie de vârstă

https://ziare.com/saracie/eurostat-tinerii-din-romania-cei-mai-saraci-din-ue-1725170

Îl va costa scump pe Viktor Orban la alegeri uitarea anului 1956.

Cristian Unteanu: Între „război în Ucraina” şi „Hungarexit”

https://adevarul.ro/international/europa/Intre-razboi-ucraina-hungarexit-1_6208d3a75163ec4271eca8d8/index.html

Ce i se întâmplă Ucrainei justifică un 4% din pib la Apărare.

România surclasează la forţe aeriene toate ţările din regiune, cu excepţia Ucrainei
https://adevarul.ro/news/eveniment/romania-surclaseaza-forte-aeriene-toatetarile-regiune-exceptia-ucrainei-1_62092f4a5163ec4271ef7e7f/index.html

Cotidianul, unde publică Adrian Severin, dă postacilor spre batjocură poza unei bătrâne doamne ucrainence care învață să folosească arma.

Cu mic, cu mare, instruiți cum să folosească arma!

https://www.cotidianul.ro/cu-mic-cu-mare-instruiti-cum-sa-foloseasca-arma/

Pe când pe Facebook influencerii noștri se ocupă inertic și competent tot de AUR, de energie sau USR, Presa Română dă lecții de probitate presei Occidentale!

Ion Cristoiu: „Der Spiegel, The Guardian, CNN, BBC, Deutsche Welle, instituții de presă cu pretenții de a fi exemple de corectitudine, s-au dovedit, din punct de vedere a născocirilor, mult peste OTV, celebra televiziune a lui Dan Diaconescu. Televiziunea lui Dan Diaconescu ni se relevă azi superioară lui Der Spiegel și CNN. Spre deosebire de instituțiile de presă cu pretenții, OTV n-avea pretenția că întruchipează presa profesionistă cu bătaie planetară.”

Contribuția presei occidentale la tîmpirea cetățenilor europeni

https://www.cristoiublog.ro/contributia-presei-occidentale-la-timpirea-cetatenilor-europeni/

Propaganda românească e a unei țări care își râde de propria istorie, mulți nechezoli (înlocuitori de intelectuali) cugetând cam prea sinucigaș autocritic în postromânism:

http://propinatiu.ro/carti

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***